Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

YEL-uudistus velvoittaa eläkeyhtiöt tarkistamaan YEL-työtuloja.
YEL-uudistus velvoittaa eläkeyhtiöt tarkistamaan YEL-työtuloja. Kuva: Getty Images
5.4.2023 klo 14:01
Uutinen

Saitko tekstiviestin? Toimi näin, kun eläkeyhtiö lähettää ehdotuksen uudesta YEL-työtulosta 

Suomen Yrittäjien asiantuntija selvittää, mistä eläkeyhtiön yhteydenotossa on kyse.

Tammikuun ensimmäisenä päivänä voimaan astuneen yrittäjän eläkelain muutoksen myötä eläkeyhtiöillä on velvollisuus tarkistaa vakuutettujen yrittäjien YEL-työtulojen lainmukaisuus kolmen kalenterivuoden välein.

Osa eläkeyhtiöistä on lähettänyt yrittäjille tekstiviestin, jossa kerrotaan YEL-työtulon tarkistamisesta joidenkin alle 15 000 euron työtulon ilmoittaneiden yrittäjien kohdalla.

Olemme aikaisemmin kertoneet YEL-työtulon määräytymisperusteista täällä.

Lakimuutosta koskevan siirtymäsäännöksen mukaan eläkeyhtiöt tarkistavat vuoden 2023 loppuun mennessä niiden yrittäjien työtulot, joilla työtulo on alle 15 000 euroa.

Vuoden 2024 loppuun mennessä tarkistus tehdään niille yrittäjille, jotka ovat ilmoittaneet työtulokseen alle 25 000 euroa. Viimeinen tarkistuskierros tehdään vuoteen 2025 mennessä. Silloin vuorossa ovat ne yrittäjät, jotka ovat ilmoittaneet työtulokseen yli 25 000 euroa.

– Poikkeuksena ovat ne yrittäjät, jotka ovat tehneet työtuloonsa olennaisen tarkistuksen viimeisen kolmen kalenterivuoden aikana. Olennaisena muutoksena pidetään sitä, että YEL-työtuloa on yhdellä tarkistuskerralla muutettu vähintään 15 prosenttia, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Eläkeyhtiö lähettää YEL-ehdotuksen

Yrittäjien Hellstén painottaa, ettei yrittäjän tarvitse reagoida mitenkään työeläkeyhtiön lähettämään viestiin.

– Nyt yrittäjille lähetetyissä ilmoituksissa on kyse siitä, että siirtymäsäännöksen mukaan eläkeyhtiöillä on velvollisuus ilmoittaa vuoden 2023 aikana työtulon tulevasta tarkistamisesta kaikille niille yrittäjille, joilla on ollut YEL-vakuutus voimassa 1.1.2023. Yrittäjän ei tarvitse reagoida ilmoitukseen millään tavalla.

– Sen sijaan myöhemmin eläkeyhtiöltä tulevaan ehdotukseen uudesta YEL-työtulosta yrittäjän tulee reagoida kahden viikon sisällä ehdotuksen tiedoksisaannista, jos yrittäjä on eri mieltä eläkeyhtiön ehdottamasta työtulosta, Hellstén kertoo.

Lakimuutoksen jälkeen kahdella ensimmäisellä työtulon tarkistamiskerralla eläkeyhtiö voi nostaa työtuloa enintään 4 000 eurolla. Tämä koskee kuitenkin ainoastaan eläkeyhtiön aloitteesta tehtävää tarkastusta.

Katso täältä tallenne Suomen Yrittäjien tammikuisesta YEL-webinaarista, jossa avattiin ajankohtaisia asioita lakiuudistuksesta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen