5.5.2017 klo 21:40
Uutinen

Samsungilta lataava telakka – Näin korvaat pöytäkoneen älypuhelimella

Samsungin DeX-telakan avulla Galaxy S8 -puhelimen voi yhdistää ulkoiseen näyttöön, näppäimistöön ja hiireen. Yhdistelmä helpottaa älypuhelimen käyttöä liikkuvassa työssä.

Älypuhelimelle tarkoitetut pöytätelakat eivät ole tähän mennessä saavuttaneet suurta suosiota, mutta Samsung aikoo tehdä poikkeuksen. Uusimmalle lippulaivapuhelimelle Galaxy S8:lle räätälöity DeX-telakka on tarkoitettu niille käyttäjille, jotka haluavat käyttää älypuhelinta ulkoisen näytön ja täysikokoisen näppäimistön kanssa. Käytännössä DeXin ideana on viedä älypuhelin askeleen lähemmäs pöytäkonetta.

DeXin etuna on muun muassa se, että Microsoftin Office-ohjelmat skaalautuvat onnistuneesti isommalle näytölle ja niitä voi käyttää samaan tapaan kuin tavallisella pöytäkoneella. Samoin toimivat myös Adoben Acrobat Reader Lightroom Mobile -sovellukset.

DeXin voi liittää esimerkiksi hotellihuoneen televisioon, jolloin työkäyttöön saadaan lisää tehoa isommalla näytöllä. DeX muuttaa Android-käyttöjärjestelmän enemmän Windowsin kaltaiseksi työpöytäkäyttöliittymäksi.

Facebook ei tue isoa näyttöä

Kun puhelimen istuttaa ensimmäisen kerran telakkaan, näytölle ilmestyy työpöytänäkymä sovellusvalikolla täydennettynä. Ennen telakoutumista puhelimella käytetyt sovellukset näkyvät kuvakkeina ruudun alalaidassa. Käytössä on Samsungin oma internet-selain, joka toimii kiitettävän nopeasti.

Kaikki sovellukset eivät ole optimoituja DeXin käyttöön ja osa nmiistä näkyy isollakin näytöllä puhelimen näytön kokoisina. Suosituista sovelluksista esimerkiksi Facebookia ja Instagramia ei ole optimoitu isolle näytölle. Sen sijaan muun muassa Twitterin, Gmailin ja Youtuben voi avata isompaan ikkunaan.

Telakassa on kaksi usb-liitäntää, ethernet-portti ja usb-type-c liitäntä. Laite on varustettu myös tuulettimella. Puhelin latautuu samalla kun se on kiinni telakassa.

Kätevä ominaisuus DeXissä on se, että kun puhelimen irrottaa telakasta ja laittaa takaisin, työskentelyä voi jatkaa siitä mihin jäätiin.

Samsung DeXin hinta on noin 100 euroa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi