Koirahierojana työskentelevällä Sanna Ketomäellä on itsellään viisi koiraa. Tässä sohvalla köllöttelee niistä yksi, sekarotuinen Lore.
24.1.2024 klo 06:05
Uutinen

Sanna Ketomäki hieroo koiria: ”Tutut karvaturrit ovat vakioasiakkaita, jotka istahtavat oma-aloitteisesti lattialle patjalle”

Sanna Ketomäki hieroo eri rotuisia ja kaiken kokoisia karvaturreja pikkuisista chihuahua-koirista 70–80 kiloisiin leonberginkoiriin.

Jyväskyläläinen Sanna Ketomäki perusti muutama vuosi sitten Koirapalvelut Sanna Ketomäki -yrityksen, joka tarjoaa koirahieronnan lisäksi koirille ja niiden omistajille muun muassa raakaruokintaohjausta ja koulutusta.  

Ketomäen yrityksestä uutisoi aiemmin Keskisuomalainen.

Jotkut omistajat tuovat lemmikkinsä säännöllisesti koirahierontaan. Nämä koirat tietävät, mitä odottaa, kun ne saapuvat Ketomäen luokse.

– Tutut karvaturrit ovat vakioasiakkaita, jotka istahtavat oma-aloitteisesti lattialle patjalle. Ne katsovat minua ja urisevat siihen tyyliin, että nyt palvelua minulle, kiitos. Ne ovat mainioita tyyppejä, Ketomäki sanoo Yrittajat.fille.

Koirat voivat itse valita mieleisensä asennon. Ne voivat maata, istua tai seistä.

Koirahieronta kestää asiakkaasta riippuen 20–60 minuuttia. Sen aikana Ketomäki käy hieroen läpi koiran koko kehon päästä häntään.

Toisin kuin ihmishieronnassa, kaikilla koirilla ei riitä kärsivällisyys olla pitkään paikoillaan.

– Jotkin koirat pistäytyvät kesken hieronnan haistelemassa huoneen reunoja. Tassut ovat monella henkilökohtainen alue, jonka hieromista osa ei siedä lainkaan.

Ketomäki huomaa, kun hän osuu kipeään kohtaan.

– Koira antaa palautteen saman tien. Se vilkaisee minua tai vaihtaa asentoa. Yleensä tämä on merkki siitä, että olemme päässeet asian ytimeen.

Ketomäen mukaan herkut auttavat levottomia koiria pysymään paikoillaan.

– Koirat viihtyvät hieronnassa, kun omistaja antaa niille samalla nameja.

Jännitystilat poistuvat

Koirahieronnan tavoite on huoltaa koiran lihaksia, poistaa jännitystiloja sekä edistää aineenvaihduntaa. Moni tuo koiran hierontaan ennaltaehkäistäkseen sen vaivoja. Jotkut omistajat turvautuvat koirahierontaan siksi, että he ovat panneet merkille jotakin omituista koiran liikkeissä tai olemuksessa.

– Omistaja on huomannut esimerkiksi, että koira stoppailee lenkillä, mitä se ei yleensä tee. Varsinkin lantion alueen jumitukset ovat koirilla yleisiä.

Ennen hierontasessiota Ketomäki selvittää koirien omistajilta, minkälaista arkea heidän lemmikkinsä viettää ja onko sillä joitakin vaivoja. Ketomäki tarkastaa myös, millä lailla koira vaihtaa asentoja ja liikkuu.

Suurin osa asiakkaista antautuu auliisti hierottavaksi, mutta poikkeuksiakin on.

– Joitakin koiria hierontatilanne epäilyttää. Silloin etenen todella varovaisesti. Työskentely on vuoropuhelua koiran kanssa.

Ketomäen asiakkaina on kaiken rotuisia ja eri kokoisia koiria.

– Koiria on laidasta laitaan muutaman kilon painoisista chihuahua-koirista 70–80 kiloisiin leonberginkoiriin. Hieron kaikkia samalla tavalla, mutta otteessa ja voimankäytössä on eroja.

Hieronta on samankaltaista kuin ihmisten hieronta, paitsi ettei koirahieronnassa käytetä rasvaa tai öljyä. Ainoastaan perunkarvatonta koiraa hieroessa Ketomäki sivelee hierontaöljyä.

Sekarotuinen Väinö ja Sanna-emäntä. Kuva: Sanna Ketomäki

Tukkoisuus helpottuu

Sanna Ketomäki on ammattitutkinnon suorittanut koirahieroja, sertifioitu koiran hampaidenpuhdistaja ja koulutettu raakaruokintaohjaaja, jolla on ollut omia koiria lähes 20 vuoden ajan.

Ketomäen mielestä palkitsevinta koirahierojan työssä on se, että hän pystyy omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että koirien toimintakyky säilyy pidempään.

– Hienoa on myös nähdä, kuinka tukkoisen koiran olo voi helpottua jo ensimmäisen hierontakerran jälkeen.

Sanna Ketomäellä on itsellään neljä sekarotuista koiraa sekä yksi saksanpaimenkoira. Aiemmin Ketomäellä oli 17-vuotiaaksi saakka elänyt sekarotuinen Leevi-koira, jota hän kutsuu ”superpapaksi”.

– Vielä viimeisenä elinpäivänään Leevi jaksoi tehdä kanssani kaksituntisen metsälenkin. Se oli viriili koira, joka tuli ensimmäisen kerran isäksi 15-vuotiaana. Se sai 16-vuotiaana saman nartun kanssa lisää pentuja. Omista koiristani kaksi on superpapan poikia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen