12.6.2017 klo 12:07
Uutinen

Sarasvuo: Kasvatan taas varallisuuttani

Kolme vuotta sitten Sarasvuo julkaisi netissä mystisen saunavideon, jossa hän istui lauteilla ja saarnasi.

– Ne olivat terveiset kadotuksesta – ja kyllä, istuin saunassa alasti.

Videon julkaisun jälkeen Sarasvuo sai 5000 sähköpostikirjettä.

Saunavideo oli Sarasvuon uusimman projektin, verkkovalmennuksiin keskittyvän Strongholdin avaus.

– Tästä on tullut erittäin kannattavaa liiketoimintaa. Vähän tällaista hippitoimintaa, mutta kannattavaa, Sarasvuo sanoo.

Kävi konkurssin partaalla

Sarasvuo on edelleen perustamansa Trainers’ Housen suurin omistaja. Hän omistaa yrityksestä 39 prosenttia.

Sarasvuolla menee nyt hyvin, mutta lähimuistissa ovat selvästi huonommat ajat. Erityisen kehnosti asiat olivat vuonna 2012 – 2014, jolloin Trainers’ House kävi konkurssin partaalla.

– Konkurssi olisi tosiasia, jos emme olisi päässeet velkasaneeraukseen. Velkojat laskivat, että konkurssista he eivät saa yhtään mitään.

Osakemarkkinat hinnoittelivat TH:n konkurssiyhtiöksi. Sarasvuon omistuksesta suli kymmeniä miljoonia. Trainers’ Housen liikevaihto surkastui muutamassa vuodessa 44:stä miljoonasta seitsemään miljoonaan. Henkilökuntaa karsittiin 450:stä vajaaseen neljäänkymmeneen. Yrityksen velat ja vastuut nousivat 49 miljoonaan euroon. Bisnes katosi alta.

– Pelkäsimme yrityssaneerausta. Kuvittelimme, että yritys on sen jälkeen pilkan kohde. Siinä tilanteessa oma uskoni yhtiöön hiipui pahan kerran. Samalla tulin aliarvioineeksi ihmisissä olevaa valtaisaa kasvupotentiaalia. (Juttu jatkuu kuvan alapuolella)

Yli 100 miljoonan verotulot

Sarasvuon jaksaminen hiipui. Hän oli tehnyt seitsemän vuotta töitä palkatta. Jaquar vaihtui Toyotaan.

– En murehdi omia menetyksiäni. Olen kiitollinen henkilöstölle ja asiakkaille siitä, miten nousimme takaisin, hän sanoo.

Vielä käynnissä olevan yrityssaneerausohjelman myötä ulkoiset velkojat saavat omansa. Sarasvuon henkilökohtaiset lainat yhtiölle sen sijaan nollaantuivat. Kaiken kaikkiaan Sarasvuo tuki varoillaan yhtiötä reilulla kymmenellä miljoonalla eurolla.

Trainer’s House on nyt nettovelaton yhtiö. Vuoden 2013 ongelmat ovat taakse jäänyttä elämää ja TH:lla on jälleen yli sata ihmistä töissä.

Sarasvuon mukaan hänen kansalaiskelpoisuutensa on palautunut ja ”vihamielinen kateus” vähentynyt.

– Olin muka huono ihminen, kun maksoin enemmän veroja. Se oli ihmeellistä.

Sarasvuo on suorina veroeuroina laskettuna aiheuttanut Suomelle yli 100 miljoonan verotulot. Hän on lainannut miljoonia ilman reaalivakuuksia eikä ole perinyt saataviaan.

”En halunnut enää juoda”

Henkilökohtaisesta elämästään Sarasvuo ei ole koskaan halunnut liiemmin avautua. Omaelämäkerrassaan Välähdyksiä pimeässä ja pimeitä välähdyksiä hän puhuu kuitenkin alkoholin kirouksesta. Itse asiassa arkeen hiipineestä alkoholismista.

Vuonna 2008 Sarasvuo oli lenkkeilemässä personal trainerinsa kanssa, joka kiinnitti huomiota miehen korkeaan sykkeeseen. Vaikka lenkkivauhti oli hölköttelyä, syke huiteli 172:ssa.

”Menin kotiin. Aloitin uuden päiväkirjan. Rukoilin kirjaimellisesti apua. En halunnut enää juoda. Pyysin apua, koska en omin voimin pärjännyt alkoholin kanssa”.

Heinäkuun 10. päivänä vuonna 2008 Sarasvuon onnistui lopettaa juominen. Tilalle tulivat kuntoilu ja itsestään huolehtiminen.

Kiinnostus rahan tekemiseen lopahti

Vuosina 2009 – 2010 tapahtui jotain, joka sai Sarasvuon menettämään kiinnostuksensa rahan tekemiseen. Kiinnostuksen lopahtamiseen liittyy osaltaan Sarasvuon luonteenpiirre, jota hän suostuu avaamaan.

– Minulla on kamala tapa taantua kiukuttelijaksi, kun ihmiset osoittavat tyhmyytensä yhteisen edun edessä.

Finanssikriisin laukaisema ”yhteiskunnallinen tyhmyys” kasvatti Sarasvuon kiukkua. Lopulta se alkoi vaikuttaa omaan tekemiseen.

– Ajattelin, että kyllä mä pärjään ilman, että kasvatan yrityksiäni.

Kiinnostus rahaan lopahti useammaksi vuodeksi. Vuonna 2015 Sarasvuo raapusti paperille mallin Strongholdista ja sen mahdollisen liikevaihdon vaikutuksista Suomelle.

– Laskin että jos teen miljoona euroa tulosta, se tarkoittaisi kuuden miljoonan euron sponsorointia suomalaisille.

Sitten taas joku soitti mediassa suutaan, ja Sarasvuo jätti asian sikseen.

”Kasvatan taas varallisuuttani”

– Tänä keväänä olen päättänyt lopettaa kiukuttelun ja kasvattaa taas varallisuuttani, ihan kostoksi. Totta kai se ärsyttää ihmisiä. Olen muka pahoillani siitä jo etukäteen.

Samaan hengenvetoon Sarasvuo myöntää muuttuneensa. Julkinen kiukuttelu on vähentynyt, mutta se ei tarkoita pehmentymistä.

– Olen luopunut oikeassa olemisen hapettomasta tilasta. En tavoittele rahaa sen takia että itse hyötyisin, vaan siksi, että teen hyvää muille. Katson olevani yleishyödyllinen voima.

”Yrittäjän päätehtävä ei ole itsensä työllistäminen”

– Sellaiset yhteiskunnat, joissa yrittäjien osuus työvoimasta kasvaa merkittävän suureksi, voivat huonosti. Silloin valtaosa yrittäjäkunnasta ei pyri kasvamaan vaan työllistämään itsensä, Sarasvuo perustelee.

Hän puolustaa kasvuhakuista, rohkeaa yrittämistä. Siten Suomi saisi velkaantumisen kuriin.

– Suomeen tarvitaan lisää kasvuhaluisia yrityksiä. Ongelmana on, että keskimääräinen suomalainen yrittäjä ei oikein tiedä, mitkä ovat ne omissa käsissä olevat keinot, jotka johtavat yrityksen kasvuun. Se on ammattitaitokysymys.

Sarasvuon mukaan moni yrittäjä osaa työnsä hyvin, mutta se ei riitä.

– Yrittäjän päätehtävänä ei ole tehdä työtä, josta lähtee lasku asiakkaalle, vaan työstää ja kasvattaa yritystä.

– Yrittäjän pitäisi ymmärtää, että hänen tavoitteensa tulisi olla yrityksen kehittäminen, jotta se voi tehdä asiakkaalle enemmän töitä. Suomessa kaikki yrittäjät eivät hyväksy, että kasvu on hyvästä, melkeinpä välttämätöntä, Sarasvuo sanoo.

Sarasvuo sanoo haluavansa tehdä seuraavan 25 vuoden ajan kasvuyrittäjän töitä. Osa-aikainen eläkeläisyys ei kiinnosta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi

Lue Jari Sarasvuon koko haastattelu Yrittäjä-lehdestä