Ari ja Taina Talas
100-vuotiaan tavaratalon yrittäjät juhlivat tarjoamalla asiakkailleen kakkukahvit.
5.12.2022 klo 09:00
Uutinen

Sata vuotta täyttävä tavaratalo aloitti pienestä kioskista, jossa esiteltiin tyhjiä tuotepakkauksia – ”Kivijalkakaupat eivät kuole koskaan”

Ari Talas vetää perinteikästä tavarataloa yhdessä siskonsa kanssa neljännessä polvessa.

Kristiinankaupungin keskustassa sijaitseva Tavaratalo A. Talas viettää omaa juhlapäiväänsä päivää ennen Suomen itsenäisyyspäivää. 

Ari Talas, 61, vetää siskonsa Taina Talas-Pihlajan, 66, kanssa 100-vuotiasta tavarataloa neljännessä yrittäjäpolvessa.

Kaikki alkoi sata vuotta sitten pienestä kioskista, jonka perustajina olivat Ari ja Taina Talaksen isovanhemmat Aarne ja Iida Talas. Kyseessä oli pieni kioski, jossa oli näytillä vain tyhjiä tuotepakkauksia, joita esiteltiin asiakkaille.

– Tavarasta ja käteisestä rahasta oli niukkuutta, joten asiakas sai päättää kioskissa, mitä haluaa ja sen jälkeen isoisäni kävi noutamassa tuotteen polkupyörällä 300 metrin päässä sijainneesta keskusliikkeestä. Silloin asiakkailla oli aikaa odotella, nykyäänhän moinen ei onnistuisi, Ari Talas kertoo.

Kioskista siirryttiin isompiin tiloihin ja ”oikeaan” kauppaan.

Kun liiketoiminta alkoi kannattaa ja yrittäjien taloudellinen tilanne parani, he muuttivat isompiin tiloihin ”kunnon” kauppaan.

– Ennen nykyisiä tiloja väliin tuli sota, jossa isoisä Risto Talas taisteli eturintamassa.

Takavuosina kolme toimipistettä

Ari Talaksen vanhemmat Risto ja Saga Talas laajensivat liikettä Kristiinankaupungin keskustaan.

– Isäni oli visionääri. Hän päätti ostaa tontin keskustasta ja rakensi sille kokonaan uuden tavaratalon.

Tuolloin elettiin 50-luvun loppua. Kolmekerroksisen tavaratalon avajaisia vietettiin vuonna 1964. Tilaa oli noin 1000 neliötä.

A. Talas palvelee Kristiinankaupungin ja sen lähialueiden asukkaita.

Tällä hetkellä A. Talaksen tavaratalossa on liiketilaa noin 1500 neliötä. Parhaimmillaan sitä oli 1000 neliötä enemmän, mutta viime vuosina tiloja on vuokrattu muuhun käyttöön, muun muassa asunnoiksi. Osa liiketiloista on tarkoitus myydä.

Vuonna 1972 elettiin A. Talaksen kulta-aikaa: Yrityksellä oli kolme toimipistettä ja 48 työntekijää. Kaksi niistä myivät elintarvikkeita kaupungin itä- ja länsipuolella. Elintarvikkeiden myynti lopetettiin kannattamattomana vuonna 2009.

Nyt yrityksellä on neljä työntekijää. Myynnissä on vaatteita, sisustus- ja lahjatavaroita, elektroniikkatuotteita sekä kodinkoneita ja pienrautatarvikkeita. Tiloissa on lisäksi kahvio ja kirpputori.

Ei verkkokauppaa

Ari Talas uskoo, että tavaratalolla on kaikki mahdollisuudet toimia vielä seuraavatkin sata vuotta.

– Kivijalkakaupat eivät koskaan kuole, mutta toiminnan pitää mukautua vallitsevaan tilanteeseen. Meillä on nyt tuotepuoli kunnossa ja kaiken lisäksi erittäin asiantuntevat myyjät. Se on meillä tärkeää. Tavaratalo tulee olemaan jatkossakin kivijalka, mutta sitä jalostetaan.

Verkkokauppaa Talaksella ei ole.

– Meidän pitää olla mukana paitsi ajan hengessä, myös paikkakunnan hengessä. Se tarkoittaa, että meidän täytyy mukautua Kristiinankaupungin väestöprofiiliin. Vanhemmat ikäluokat on otettava huomioon. Myynnissä olevien tuotteiden on oltava sellaisia, joita tällä alueella kysytään.

Tänään maanantaina A. Talas juhlii 100-vuotista taivaltaan tarjoamalla asiakkailleen kakkukahvit. Luvassa on myös tarjouksia.

– Sadalle ensimmäiselle meillä on superyllätyslahja. Uskon, että oven eteen kertyy jonoa, Ari Talas kertoo.

Pauli Reinikainen