13.11.2019 klo 19:17
Uutinen

Satakunnan vuoden yrittäjäpalkinnot jaettiin Nakkilassa: palkinnot Raumalle ja Poriin

Satakunnan Yrittäjät palkitsi maakunnallisten yrittäjäpalkintojen saajat syyskokouksessaan 13.11.2019. Palkinnot jaettiin Satakunnan vuoden yrittäjälle, vuoden yrittäjäperheelle sekä vuoden yksinyrittäjälle.

Ansioituneita yrittäjiä on Satakunnassa palkittu 1970-luvulta alkaen. Satakunnan vuoden yrittäjä ‑palkinto jaettiin Satakunnassa nyt jo 43. kerran, Satakunnan vuoden yrittäjäperhe 31. kerran ja uusimpana Satakunnan vuoden yksinyrittäjä ‑palkinto jo viidennen kerran.

– Satakunnassa on ihailtavan paljon palkitsemisen arvoista yrittäjyyttä. Vuosittainen palkintojen jakaminen on työmme kohokohtia. Nyt tavoitteemme on viedä Satakuntaa kohti yrittäjyysmaakuntaa, ja palkitut yrittäjät ja yritykset ovat niitä keulakuvia, joilla luomme positiivista nostetta Satakuntaan, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen avaa palkintojen taustaa.

Betonipaalujen kärki- ja jatkoskappaleita maailmalle – Leimet Oy

Satakunnan vuoden yrittäjäksi 2019 valittiin paikallisesti toimiva, mutta vahvasti vientiin keskittynyt raumalainen metallialan perheyritys Leimet Oy. Vuonna 1964 perustettu yritys suunnittelee, valmistaa ja markkinoi betonipaaluissa käytettäviä teräksisiä kärki- ja jatkoskappaleita.

– Kaikki tuotteemme suunnitellaan ja valmistetaan edelleen täällä Rauman Lapissa, mutta vientiä meillä on tänäkin vuonna 15 eri maahan – eli uskaltaisin sanoa Leimetin olevan aidosti kansainvälinen yritys, Leimet Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2010 toiminut Antti Leino kuvailee yrityksen toimintaa.

Yrityksen tase on vahva ja liiketoimintaa on kehitetty jatkuvasti alan kärkitoimijaksi. Leimet-konserni työllistää yhteensä viitisenkymmentä henkilöä. Yrityksen päämarkkina-alueita ovat Skandinavia ja Eurooppa, mutta vientiä on myös maailman toiselle puolen. Yrityksen tuotannosta peräti 85 prosenttiameneekin vientiin.

– Työhön sitoutunut henkilökuntamme on eittämättä tärkein voimavaramme. Olen ottanut tavoitteeksi tehdä Leimetistä globaalin, sen että meillä olisi toimintaa joka maanosassa. Kartoitamme koko ajan uusia kohdemaita, ja viime aikoina olemme panostaneet etenkin Venäjän-viennin aloittamiseen, Leino jatkaa.

Leimetin kalliokärkien ja paalujatkosten varaan on rakennettu lukuisia infrakohteita, kuten moottoriteitä, rautateitä, siltoja sekä erikokoisia rakennuksia, kuten logistiikkakeskuksia ja kauppakeskuksia – esimerkiksi Porin kauppakeskus Puuvilla.

– Leimet on löytänyt kapealla erikoistuotesektorilla oman kilpailuetunsa ja -kykynsä. Tuotteita on viety laajasti ulkomaille Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten, ja yritys on vuosikymmenten saatossa säilyttänyt vahvan tuloskuntonsa, kehuu Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen.

Satakunnan vuoden yrittäjä 2019: Antti Leino, Leimet Oy (Kuva: Kristiina Kortelainen)

Kuljetusalan edelläkävijät – Huhtalan yrittäjäperhe

Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy on maanlaajuisesti arvostettu kuljetusalan perheyritys Porista, joka tunnetaan myös esimerkillisenä ja aktiivisena yrittäjyyden edistäjänä. Vuonna 1982 perustettu yritys on kasvanut yhden auton yrityksestä yhdeksi maan suurimmista kuljetusliikkeistä, jolla on käytössään satakunta kuljetusyksikköä. Konserni työllistää lähes 150 henkeä ja sen liikevaihto on noin 14 miljoonaa euroa.

Yritykselle löytyi jatkaja omasta perheestä, kun vuonna 2017 Kalevin ja Sirpan tytär Kati Huhtala astui yrityksen toimitusjohtajaksi. Katin sitoutuminen perheyritykseen ei tullut yllätyksenä: heti koulusta valmistuttuaan hän ilmoitti tulevansa yritykseen töihin.

– Perheen ymmärrys ja tuki on ollut korvaamatonta. Menestyksen tie ja onni on varmaankin ollut myös se, että olemme aina katsoneet nykyaikaa. Esimerkiksi päästöjen ja ympäristöystävällisyyden suhteen kalustomme on viimeistä huutoa, hiljattain liikenneneuvokseksi nimitetty yrityksen perustaja Kalevi Huhtala kertoo.

Huhtalan yrittäjäperheellä on halu kehittyä ja olla osana uusia ratkaisuja. Yritys on panostanut oman liiketoimintansa kehittämisen lisäksi vahvasti maakunnan infran kehittämiseen. Yritys on tehnyt myös paljon testaustyötä eri valmistajille.

– Olemme tehneet muun muassa polttoaineen kulutustestauksia Pori–Rauma-välillä, ja tulosten perusteella on pyritty saamaan myös lisärahoitusta Porin ja Rauman välisen tieosuuden kehittämiseen, Huhtala jatkaa.

Testaustyöstä yritys on saanut tietotaitoa alan uusista tuulista, ja siten yritys on voinut mukautua tuleviin muutoksiin hyvissä ajoin. Yritys on eräänlaisena koekaniinina vienyt eteenpäin muun muassa biodieselin ja ympäristöystävällisten polttoaineiden käyttöä.

– Hyvin yrittäjähenkisenä perheenä Huhtalat ovat vahvasti sitoutuneet perheyrityksen kehittämiseen niin myötä kuin vastamäessä. Kasvua on tehty riskiä ottamalla ja Huhtalan perheyhteisön mukanaoloa arvostetaan ja heitä kuunnellaan kehitystyössä, Kivinen toteaa ylpeänä.

Satakunnan vuoden yrittäjäperhe 2019: Huhtalan perheen Sirpa, Kalevi ja Kati, Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy (Kuva: Kristiina Kortelainen)

Karikatyyreilla menestykseen – Julkkis-Galleria Teuvo Salminen

Vuoden yksinyrittäjä -palkinnon yksi tärkeimmistä kriteereistä on liikeidean omaperäisyys. Satakunnan vuoden yksinyrittäjäksi valittiin raumalainen Teuvo Salminen, joka on luonut bisneksen omintakeisen taiteellisen työnsä ympärille.

Salminen perusti Julkkis-galleria-yrityksensä vuonna 2000. Yrityksen liikevaihto on noin 80 000 euroa. Hän suunnittelee, valmistaa ja myy omia taidetuotteitaan. Julkisuutta Salminen sai, kun hänet valittiin Helsingin Sanomien pääkirjoitusten karikatyyripiirtäjäksi vuonna 1998.

– Vahvuutenani on varmastikin karikatyyripiirtäminen. Sen aloitin jo 15-vuotiaana. Vaikka olenkin piirtänyt pienestä asti, ei innostus ole laantunut. Onpa useampi yrityslogokin tullut suunniteltua. Karikatyyrit ovat kuitenkin se tunnetuin tuote ja niitä onkin tullut tehtyä jo yli 5000, Salminen toteaa tyytyväisenä.

Salmisen omaperäinen taiteellinen tyyli erottuu edukseen. Karikatyyrien lisäksi hän kuvaa, tekee kalentereita sekä suunnittelee koruja sekä palkintomitaleja.

– Teuvo Salminen on löytänyt oman taiteellisen tyylinsä, jota hän pystyy hyödyntämään liiketoiminnassaan. Tuotteet ovat suuritöisiä: ne vaativat visiointia, ideointia ja kädentaitoa. Karikatyyrit ovat taitavasti toteutettuja ja tunnettuja myös maakunnan ulkopuolella, Markku Kivinen kuvaa palkitun yksinyrittäjän valintaa.

Satakunnan vuoden yksinyrittäjä Teuvo Salminen, Julkkis-Galleria (Kuva: Kristiina Kortelainen)


Lisätietoja:

Vuoden yrittäjä 2019: Antti Leino | Leimet Oy | 044 060 8300

Vuoden yksinyrittäjä 2019: Teuvo Salminen | Julkkis-galleria Teuvo Salminen | 040 049 8926

Vuoden yrittäjäperhe 2019: Kati Huhtala | Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy | 040 053 9795

Yrittäjäpalkinnoista yleisesti: Markku Kivinen, toimitusjohtaja Satakunnan Yrittäjät | 050 377 8006 | satakunnanyrittajat.fi