21.5.2018 klo 12:56
Uutinen

Savo ja koko Itä-Suomi tarvitsee nopean junayhteyden mahdollisimman pian

Jo aiemmin esillä ollut nopeamman junayhteyden saaminen Savoon ja Itä-Suomeen nousi esille Savon Yrittäjien ja Pohjois-Savon kansanedustajien tapaamisessa.

Kaikki olivat yhtä mieltä asian tärkeydestä ja sen vaikutuksista Pohjois-Savon saavutettavuuteen. Ennalta arvaten myös sote- ja maakuntauudistus nousi esille keskusteluissa.

– Jos haluamme menestyä jatkossa, on meidän otettava tämä rata-asia yhteiseksi kärkiteemaksemme. On huolestuttavaa lukea uusimpiä väestötilastoja, jotka kertovat Pohjois-Savon väen vähenevän. Yrityksemme eivät säily kilpailukykyisinä ilman osaavaa työvoimaa ja mahdollisimman hyvää saavutettavuutta, muistuttivat Savon Yrittäjien puheenjohtaja Yrjö Ronkainen ja toimitusjohtaja Arto Nykänen yhdestä suusta.

Yrittäjien edustajat huomauttivat myös siitä, että Suomen taloudellisen tilanteen kohentuessa pitää löytyä rahaa myös tieverkon korjaamiseksi.

– Alemman tieverkon surkea kunto on ollut tänä keväänä monen yrittäjän päänvaivana. Ja samalla koko alueemme elinvoima kärsii huomattavia tappioita, lapset eivät pääse kouluun, kun taksit eikä linja-autot pääse kulkemaan huonoja teitä, raaka-aineiden kuljetukset kärsivät. Ja onhan huoli ihan yleistä turvallisuudestakin, muistutti Arto Nykänen.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös sote-ja maakuntauudistuksesta. Yrittäjät toivoi, että uudistukset viedään ennalta suunniteltujen aikataulujen puitteissa maaliin.

– Kaikki varmasti tiedämme, ettei historiallisen suuri uudistus voi olla kaikilta osin valmis sen voimaan astuttua. Vaikka yrittäjät ovatkin hyvin valmisteltujen asioiden kannalla, tämän suhteen on pystyttävä päättämään linjoista mahdollisimman pian. Jos arki näyttää, että ollaan tehty vääriä päätöksiä, korjataan niitä. Toivomme päätösten loppuun saattamista ja asioiden eteenpäin viemistä konkreettiselle tasolle asiakkaiden ja tuotanto-organisaatioiden kanssa yhteistyössä. Toimeenpanovaihe on yhtä tärkeä kuin lainvalmisteluaika. Maakunnalle on jäämässä kuitenkin merkittävästi päätösvaltaa, jossa kannattaa hyödyntää eri toimijoiden yhteistyötä. Tehdään Pohjois-Savosta yhdessä houkuttelevin maakunta, kannustaa Yrjö Ronkainen.

Kuva: Pohjois-Savon kansanedustajat tapasivat Savon Yrittäjien edustajia ja nimikkoyrittäjiään maanantaina lounaalla.