6.3.2019 klo 21:07
Uutinen

Seinäjoella kova kuhina vaalikiertueella – yrittäjien asiat puhuttivat yli puoluerajojen

Parikymmentä ehdokasta, iso joukko yrittäjiä ja satoja muita kävijöitä. Kasva Suomi -kiertueen pysähdys Seinäjoella viritti melkoisen kuhinan ja keskustelun eduskuntavaalien teemoista.

Seinäjoki oli Yrittäjien Kasva Suomi -kiertueen 14. paikkakunta, ja iltapäivän tunteina heräsi tähän mennessä ehkä kiertueen vilkkain vaalikeskustelu ehdokkaiden, yrittäjien ja muiden kävijöiden kesken. Puheenaiheina olivat tutut verotus, paikallinen sopiminen ja sukupolvenvaihdokset, mutta vapaamuotoinen juttelu kulki työvoimapulasta aina suomalaisten rallimenestykseen saakka.

Joupin Citymarketin liiketilaan oli kerääntynyt parisenkymmentä eduskuntavaaliehdokasta keskustelemaan etenkin yrittäjyyteen liittyvistä aiheista. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko uskoi, että keskusteluissa tulee varmasti uusia asioita tietoon ehdokkaillekin.

– Kaikki eivät ole sisäistäneet, kuinka laaja on yrittäjien merkitys työllistämiseen ja verotuloihin, Risikko arvioi.

Yksi vaalien yrittäjäehdokas on alavutelainen Jari Latvala. Hän pyörittää useita yrityksiä, joiden aloina ovat muun muassa maansiirtokoneiden maahantuonti ja kuljetus. Latvala Motorsport on puolestaan ralliautoiluun keskittyvä yritys, jossa Jari ja hänen poikansa Jari-Matti Latvala ajavat kilpaa.

– Nyt taitaa omalta osaltani rallit jäädä hetkeksi, sillä panostan tähän vaalityöhön. Voitontahtoinen kun olen, teen asiat loppuun asti täysillä, Latvala sanoi.

Yrittäjyyden edistämisessä Latvala pitää tärkeänä alkuvaiheen tukia.

– Yrittäjää pitää auttaa ensimmäisen kynnyksen yli ja antaa siihen taloudellinen mahdollisuus. Kun sain itsekin alkupääoman kerättyä, yritys lähti pyörimään ja nyt uraa on takana jo 42 vuotta.

Vimpeliläinen Anne Niemi on yrittäjä Järvisuomen Peruna Oy:ssä, joka nimestään huolimatta on kolmen metalliyrityksen omistaja. 25 vuotta yrittäjänä toiminut Niemi haluaa nostaa vaalikeskusteluun etenkin sukupolvenvaihdokset ja sosiaaliturvan.

– Sukupolvenvaihdosten helpottaminen verotuksellisin keinoin on tärkeätä, sillä on kohtalon kysymys, että yrityksiin saadaan jatkajia. Myös yrittäjien sosiaaliturva on minulle sydämen asia.

Linja-autoliikennöitsijä Jussi Lehtonen toimi Kasva Suomi -kiertuebussin kuljettajana Kokkolassa, Ylivieskassa ja Seinäjoella. Keskiviikkona oli luvassa vielä ajo Vaasan tilaisuuteen.

Lehtosta mietitytti vaalien alla etenkin mahdollisuus paikalliseen sopimiseen.

– Gallupeissa on käynyt ilmi, että 80 prosenttia yrittäjistä haluaisi sopia paikallisesti asioista. Joustavuuteen tuntuu olevan kiinnostusta myös työntekijöillä, Lehtonen sanoi.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen iloitsi monipuolisesta ja vilkkaasta keskustelusta, jota käytiin Seinäjoella. Hienoa hänen mukaansa on, että paikalla oli monien puolueiden eduskuntavaaliehdokkaita.

– Täällä tuntuvat nousevan esille etenkin koulutus ja osaaminen. Käy selvästi ilmi, että yrityksillä on pulaa osaavista työntekijöistä, Kuismanen sanoi.

Kävijät saivat Seinäjoellakin mukaansa leivät, jotka paikkakunnalla oli leiponut Pirjon Pakari. Osaa nuorimmista kävijöistä houkutteli paikalle ratsastus ja ajelu Seinäjoen poniravikoulun poneilla. Ulkona Siiri Mäenpää ohjasti Teppo- ja Osku-poneja halukkaille.

Teksti ja kuvat: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Alla livevideo Facebookista ja lisää kuvia.

https://www.facebook.com/suomenyrittajat/videos/388932765227305/