18.5.2022 klo 16:30
Uutinen

Seinäjoki ykkönen Yrittäjien Kuntabarometrissä – Ilmajoki ja Isokyrö kymmenen parhaan joukossa 

Yrittäjien Kuntabarometrissä yrittäjät antoivat tunnustusta maakuntaan. Tulokset myös kirittävät parantamaan toimintaa edelleen yhdessä yrittäjien kanssa. Elinkeinopolitiikan saamia kokonaisarvosanoja vertailtaessa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien alue ylsi koko maamme parhaimmaksi. 

IROResearch kysyi yrittäjiltä Suomen Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Eteläpohjalaisista yrittäjistä kyselyyn vastasi 586.

– Kuntien elinvoimaisuuden perustan luovat paikalliset yrittäjät. Sen takia jokaiselle kuntapäättäjälle on oltava itsestään selvää, että yritykset ja niiden toimintaedellytykset pitää ottaa huomioon päätöksen teon jokaisessa vaiheessa. Kuntabarometri antaa hyviä eväitä siihen, miten kunnista saadaan vielä yrittäjäystävällisempiä. Kunnat tarvitsevat yrittäjiä ja yrittäjät kuntaa, joten on tärkeää, että yhteistyö toimii ja molemmat osapuolet voivat menestyä, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko toteaa. 

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien alue ylsi koko Suomen parhaimmaksi vertailtaessa elinkeinopolitiikan saamia kokonaisarvosanoja. 

– Alueemme saama kokonaisarvosana oli 3,36 valtakunnallisen keskiarvon ollessa 3,08. Alueeltamme 11 kuntaa ylsi yli valtakunnallisen keskiarvon. Eteläpohjalaiset yrittäjät arvioivat kotikuntiensa toimintaa myönteisemmin kuin muualla maassa, Risikko sanoo. 

Seinäjoki ykkönen neljättä kertaa peräkkäin 

Seinäjoki voitti jo neljättä kertaa peräkkäin Kuntabarometrin suurten kaupunkien eli yli 50 000 asukkaan sarjan saaden parhaat tulokset lähes jokaisesta aihealueesta. Seinäjoen lisäksi omissa sarjoissaan voittajiksi suoriutuivat Lieto ja Marttila. 

Eniten seinäjokelaisyrittäjät arvostivat kotikunnassaan elinkeinopolitiikan asemaa ja kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä. 

– Seinäjokelaisille yrittäjille ja kuntapäättäjille täytyy antaa kiitosta siitä, että yrittäjäyhdistysten ja kaupungin yhteistyö on aktiivista. Kuntabarometrin tuloksia katsoessa huomataan, että myös yrittäjät arvostavat tätä, Risikko kehuu. 

Ilmajoki ja Isokyrö menestyivät hyvin 

10 000 – 50 000 asukkaan sarjassa Ilmajoki nousi hienosti kärkisijoille ollen kolmas. Kaksi vuotta sitten tehtyyn Kuntabarometriin verrattuna nousua oli kolme pykälää. 

Elinkeinopolitiikan saama arvosana Ilmajoella oli peräti 4,10. Parhaimmat arvosanat yrittäjiltä saivat kunnan yrityspalvelut ja päätöksenteon yrityslähtöisyys. 

Alle 10 000 asukkaan sarjassa Isokyrö oli kahdeksas. Elinkeinopolitiikka Isossakyrössä sai arvosanaksi 4,08. 

Yhteistyö ja yhteydenpito avaimet menestykseen 

Yrittäjien mielestä parhaiten suomalaiset kunnat hoitavat infrastruktuurin (esimerkiksi kulkuväylät ja vesijohdot) ja toiseksi parhaiten yrityspalvelut. Kolmanneksi parhaalla tolalla on elinkeinopolitiikan asema kunnassa.

Kuntien hankintapolitiikassa sen sijaan olisi parantamisen varaa. 

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien tavoitteena on, että jokaisessa alueemme kunnassa huolehditaan elinkeinopoliittisen ohjelman ajantasaisuudesta, päivitetään hankintastrategiaa ja otettaisiin suuremmassa määrin yritysvaikutusten arviointi osaksi päätöksentekoa.

– Kuntapäättäjillä on iso rooli rakennettaessa tulevaisuuden elinvoimaisia kuntia. Yrittäjäjärjestö pitää tiivistä yhteyttä kuntiin ja myös meihin päin voi aina olla yhteydessä, olipa kyseessä sitten pieni tai suuri asia, Risikko rohkaisee.

Lisätiedot: 

Heikki Risikko, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, heikki.risikko@yrittajat.fi, +358503175145

Kuvat:
Media voi käyttää vapaasti Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/Tapahtumien+kuvat/Kunnallisjohdon+seminaari+2022/. Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyn palkintojenjaon kuvat tulevat sivustolle keskiviikkona 18.5. kello 18 mennessä. Kuvaajana on Esa Siltaloppi.