15.1.2018 klo 12:20
Uutinen

Sellusta muovin korviketta – Suomessa palkittua osaamista pakkausinnovaatioissa

Jyväskylässä on vuoden alusta toiminut pilotointilaitos, jossa kehitysputkessa ovat uudenlaiset sellupohjaiset materiaalit. Mukana on myös kansainvälisiä yrityksiä.

Muovin korvaaminen selluloosalla ja bio-materiaaleilla kiinnostaa yhtä useampaa yritystä. Teknologian tutkimuskeskus VTT on tutkinut niin sanottua vaahtorainausmenetelmää jo pari vuotta. Menetelmällä kehitetään selluloosapohjaisia materiaaleja. Sellulla voidaan korvata muovituotteita.

Jyväskylässä on toiminut vuoden alusta VTT:n pilottilaitos.

Yle Uutiset kertoo, että Jyväskylän koelaitoksen tehtävänä on selvittää, miten paperin ja kartongin tuotantolaitteistoja voidaan käyttää uusien pakkaussovellusten, kuitukankaiden ja huokoisten eristeiden valmistuksessa ja jopa korvaamaan muoviperäisiä materiaaleja.

– Meillä on nyt käytännössä tilauskirjat täynnä seuraavat puoli vuotta, laitoksen johtava tutkija Harri Kiiskinen kertoo Ylelle yritysten hyvästä vastaanotosta.

Pakkaukset muuttuvat

Kiiskisen mukaan pakkaamisessa on paljon muovipohjaisia materiaaleja, mitä nyt yritetään korvata.

Suomalaisyrityksistä tässä vaiheessa ovat mukana muun muassa Suominen, UPM-Kymmene, Valmet.

Yksi esimerkki ekologisista pakkauksista on palkintoja kerännyt suomalainen innovaatio Sulapac, joka korvaa muovin pakkausmateriaalina ympäristöystävällisellä materiaalilla. Sulapac voitti marraskuussa kiertotalouden Green Alley Award -palkinnon.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi