Operaattorille tarjottiin aiemmista vuosista poiketen ensimmäistä kertaa mahdollisuus useamman vuoden sopimukseen, jotta investoinneista olisi tullut kannattavampia ja konseptin kehittämiselle olisi ollut aikaa. Kuva: Helsingin Kaupunkitilat Oy
14.3.2023 klo 15:50
Uutinen

Senaatintorin kesäterassille ei löytynyt vetäjää – Työvoimapula ja haastava toriympäristö söivät kiinnostuksen

Senaatintorin kesäterassihankkeelle ei onnistuttu löytämään toteuttajaa, joka olisi ottanut kokonaisvastuun kesäterassitoiminnasta ajalle 2023–2026, kertoo Helsingin Kaupunkitilat Oy.

– Perusteellisista neuvotteluista huolimatta toimivaa vastuiden, kustannusten ja riskien jakautumisen mallia ei onnistuttu Senaatintorin kesäterassille löytämään, kertoo Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer.

Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toteuttama operaattorihaku tuotti vain yhden ehdollisen hakemuksen, eivätkä neuvottelut operaattoriehdokkaan kanssa johtaneet sopimukseen.

Tilanteeseen vaikuttivat muun muassa kustannusten yleinen nousu, ravintola-alan työvoimapula sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen terassitoimintaan liittyvät laatukriteerit, Helsingin Kaupunkitilat Oy sanoo tiedotteessa.

Bauer arvioi, että yrittäjät kokevat toriympäristön haastavaksi, sillä alueen vuokrataso sekä vesien, viemäröintien, sähköjen, vessojen ja muun perusinfran puute nostavat tuotantokustannukset korkealle.

”Pettymys on suuri”

– Pettymys on tietysti suuri, niin meille kuin monille kaupunkilaisillekin. Helsinkiläisen ruokakulttuurin näyteikkunana ja keskustan elävöittäjänä suurterassilla olisi ollut tärkeä rooli, toteaa Bauer.

Helsingin Kaupunkitilat Oy on aiemmin tuottanut kesäterassin Senaatintorille vuonna 2020 ja Kasarmitorille vuonna 2021. Senaatintorin ja Kasarmitorin terassit olivat kuitenkin korona-ajan poikkeustekoja ja siksi kaupungilla oli niissä vahva veto- ja tukirooli. Tahtotilana on ollut siirtää suurterassin konsepti enemmän yrittäjävetoiseksi, mutta operaattorin haku epäonnistui nyt jo toistamiseen.

Operaattorihaku toteutettiin hankintalain mukaisena kilpailutuksena tammi-helmikuussa. Operaattorille tarjottiin aiemmista vuosista poiketen ensimmäistä kertaa mahdollisuus useamman vuoden sopimukseen, jotta investoinneista olisi tullut kannattavampia ja konseptin kehittämiselle olisi ollut aikaa.  

Päätapahtumina alueella ovat muun muassa Sambakarnevaalit kesäkuussa, Pride-tapahtuma heinäkuun alussa sekä Helsinki Midnight Run -juoksutapahtuma syyskuussa.