Auri Kananen
Sometähti Auri Kananen siivoaa törkyisiä koteja ilmaiseksi ja julkaisee projekteista videoita.
17.5.2023 klo 07:30
Uutinen

Siivousvideoilla miljoonan euron liikevaihtoon – Auri Kananen on Suomen suosituin TikTokkaaja

Pirkanmaalainen nuori Yrittäjä Auri Kananen siivoaa apua tarvitsevien koteja. Siivouksesta Auri ei ole kuitenkaan veloittanut euroakaan. Yrityksen liikevaihto syntyy yhteistyökumppanuuksista. 

Koukussa muiden auttamiseen

Auri Kananen rakastaa likaa ja sen siivoamista. Kesällä 2020 hän latasi ensimmäisen siivousvideonsa @aurikatariina-TiKTok-kanavalleen. Videot saavuttivat lyhyessä ajassa suuren suosion, ja pian Auri sai ensimmäinen siivousapupyynnön kolmen lapsen yksinhuoltajaäidiltä. Perheen isä oli riistänyt henkensä hetkeä aiemmin. Kriisin keskellä koti oli päässyt huonoon kuntoon. Auri vastasi pyyntöön ja sai sen seurauksena kipinän alkaa siivota apua tarvitsevien koteja ilmaiseksi.

– Siivosin asunnon viikonlopun aikana, jonka jälkeen perhe palasi kotiin ja alkoi itkeä. Muiden auttaminen näinkin konkreettisesti oli erittäin palkitsevaa. Siihen kun yhdisti vielä sen, että oli koko viikonlopun saanut tehdä fyysistä työtä, tunne oli niin palkitseva, että siihen jäi koukkuun, Auri kertoo.

Aurista on tullut muutamassa vuodessa maailmanlaajuinen sometähti. Hän on saavuttanut jo 15 miljoonan yleisön Instagramissa, YouTubessa, Facebookissa sekä TiK Tokissa. Nykyään Auria kysellään siivouskeikoille ulkomaille, ja hänet nähdään myös televisiossa Master Cleaners Suomi -ohjelmassa.

Yrittäjäksi yhteistyöpyyntöjen saattelemana

Aurin ensimmäinen yhteistyökumppani oli yhdysvaltalainen Scrub Daddy.

– Scrub Daddy lähestyi minua sähköpostilla ja kun mietin, miten yhteistyöstä voisi vastaanottaa rahaa, päädyin perustamaan oman osakeyhtiön siivousyrittäjä-äitini kannustamana, Auri sanoo.

Kansainvälisiä somevaikuttajia on Suomessa vain harvoja. Auri Kananen sai ystävältään apua alkutaipaleella.

 – Kansainvälisesti somea tekevä, Hydraulic Press videoiden takana oleva ystäväni auttoi minua, ja hän kehotti luomaan YouTube-tilin, ostamaan kameran ja muut tarvikkeet. Itse en osannut siinä vaiheessa muuta kuin siivota, Auri kertoo.

Vaikka Auri Kananen keskittyy työssään siivoamiseen, ei hänen yrityksensä ole kuitenkaan siivousfirma. Viime tilikauden lähes miljoonaan yltänyt liikevaihto syntyi muutamien tarkoin valittujen yhteistyökumppanuuksien sekä YouTuben mainostulojen kautta.

– Minulle tärkeintä ovat siivoukset ja säilyttää se hauskuus niissä. Haluan mennä asunnoissa oleva lika edellä sen sijaan, että kuvaisin tuote-esittelyvideoita, Auri sanoo.

Yrittäjyydessä tärkeintä on aloittaa

Arki yrittäjänä on vaihtelevaa. Tyypillisen työpäivän sijaan Auri Kanasen mielestä on helpompaa kertoa, miltä työviikko näyttää. Se sisältää usein muutaman siivous- ja kuvauspäivän lisäksi haastatteluja, lehtikuvauksia, somevideoiden editointia eri alustoille, ääninauhojen tekoa videoille, palavereja ja yrityksen pyörittämiseen liittyviä hallinnollisia töitä.

– Kun sanotaan, että on kuluttavaa ja palauttavaa tekemistä, niin se siivoaminen on ehdottomasti palauttavaa, Auri toteaa iloisesti.

Auri Kanasella on aloitteleville yrittäjille kannustava viesti. Monet luulevat, että yrittäjänä pitää tietää paljon jo alusta lähtien. Aurin mukaan asia ei kuitenkaan ole näin. – Kun lähdin yrittäjäksi, en osannut oikeastaan mitään. Ei kukaan lähde yrittäjäksi niin, että osaa jo valmiiksi kaiken. Itsekin olen oppinut matkan varrella. Riittää, että aloittaa ja on innostunut siitä, mitä tekee!

Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.5.2023