29.5.2017 klo 14:31
Uutinen

Sinäkin voit auttaa kissoja

Kissakoti Kattila toimii täysin lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Yritykset voivat auttaa kissakotia ja kissoja muun muassa ruoka- tai rahalahjoituksilla.

Kesäkissakampanjoista huolimatta edelleenkin moni ottaa kissan vain kesäksi ajatellen sen syksyn tullen pärjäävän itsekseen. Kissat eivät kuitenkaan pärjää Suomen luonnossa ilman ihmisen apua. Syksyisin ja keväisin pyydystetään loukuilla monin paikoin entisiä kesäkissoja tai muuten vain heitteille jätettyjä lemmikkejä.

Moni kissa päätyy Kissakoti Kattilaan. Kissakoti Kattila toimii lahjoitusten varassa. Yksittäiselle kissalle voi esimerkiksi ryhtyä kummiksi, jolloin lahjoitukset menevät valitun kissan tukemiseen. Myös yritykset tukevat Kissakoti Kattilaa lahjoittaen ruokaa, rahaa tai levittämällä tietoa kissakodista esimerkiksi tapahtumissa.

Katja Tähtinen on kissakodin ainoa palkattu työntekijä. Muut ovat vapaaehtoisesti toimivia esimerkiksi työssäoppijoita ja tet-harjoittelijoita.

Kissakodissa on tällä hetkellä 74 kissaa. Enimmillään kissakodilla on ollut noin 110 kissaa samanaikaisesti.

– Viime syksy ja kuluva kevät ovat olleet hiljaisempia kuin yleensä. Tämä on hyvä juttu. Asiat ovat menneet kissojen omistajille perille, kertoo Tähtinen.

Kissat päätyvät kissakoti Kattilaan esimerkiksi pihoilta joille ne eivät kuulu. Lähes kaikille kissoille etsitään koti. Kuitenkin, jos kissa on jo ollut Kattilassa pitkään, niin ei kissa välttämättä halua lähteä enää muualle. Tällöin heidät pidetään Kattilassa loppuikänsä ajan.

– Kissakodin henkiökunnan tehtäviin kuuluu kissojen rapsuttelu, silittely, siivoaminen, kesyttäminen, kissojen totuttelu ihmisiin, sekä kissojen kunnossapito. Lääkkeet, ruoka ja puhtaanapito, luettelee Tähtinen.

– Kun kesä on tuloillaan, saattaa ihmisille kesäkissakuume. Kissaa ei kuitenkaan kannata ottaa lemmikiksi, jos ei ole valmis huolehtimaan kissasta seuraavat 15–20 vuotta, Tähtinen muistuttaa lopuksi.

Elmeri Niskanen
Kirjoittaja on Kaurialan koulun 9. luokan joustavan perusopetuksen oppilas, joka on Hämeen Yrittäjien toimistolla tutustumassa työelämään 22.5.–1.6.2017.