5.12.2023 klo 10:36
Uutinen

Sisustussaaren sekatavarakauppa turvaa paikalliset palvelut Viitasaarella

Monialayrittäjä Sari Hakonen on yhdistänyt ennakkoluulottomasti eri toimialojen myymälöitä saman katon alle. Nykyisellä kustannusrakenteella erikoisliikkeiden yhdistäminen voi olla ainoa mahdollisuus säilyttää paikalliset lähipalvelut pienemmillä paikkakunnilla.

Kun Kehittämisyhtiö Witakselta soitettiin syksyllä 2018 ja tarjottiin helppoa Ecobedin apuvälineliiketoimintaa ostettavaksi, ei Hakonen varmasti osannut visioida millä vauhdilla yrittäjäura lähtee etenemään. Tekevänä tyyppinä ja rohkeana luonteena on vaikea sanoa ei.

-Meillä on vain yksi elämä ja tykkään tarttua tilaisuuksiin, Hakonen naurahtaa.

-Olen jopa huono asettamaan tavoitteita, mutta innostus vie mukanaan!

Ecobedin toimintaa oli tarkoitus aloittaa osapäiväisesti pienten lasten kanssa kotona, mutta mukaan tuli myös Matkahuollon asiamiehen tehtävät ja yrittäjyys lähtikin vauhdilla käyntiin ihan kokopäiväisesti.

-Lapset pystyivät olemaan mukana monessa, mikä helpotti arkea.

Se, että Hakonen on tienannut omat rahansa jo yläasteikäisenä, ja taustalla on allergiaan kariutunut ura maatalouslomittajana, antavat pohjan kovalle työmoraalille.

-Työttömänä ei ole tarvinnut olla ja kaikissa yrityskaupoissa minulle on soitettu suoraan ja tarjottu.

Seuraava puhelu tulikin keväällä 2020, kun paikallisen huonekaluliikkeen yrittäjä Taina Kemppainen halusi asettua Pohjois-Suomeen ja myydä liikkeensä Hakoselle. Ecobedin liiketoiminta tuntui istuvan hyvin tähän kokonaisuuteen ja jo syksyllä Hakonen siirtyi kimpsuineen ja kampsuineen huonekaluliikkeen tiloihin.

-Olihan se iso hyppäys ja tuli tosi paljon opeteltavaa. Olin myös ensimmäistä kertaa työnantajan roolissa.

Onneksi vanha työntekijä jäi niin tietotaito säilyi talossa, Hakonen muistelee.

Toimialalla tyypillisesti hiljainen talvikausi yhdistettynä koronapandemian vaikutuksiin ja Laulumaa-tuotemerkin konkurssiin kirkastivat, että huonekaluliike yksinään ei ole kannattavaa liiketoimintaa. Ja kun hätä on suuri, apu on lähellä – ainakin Hakosen tapauksessa.

Rihton Mervi Viitasaaren kirjakaupasta alkoi kysellä, että olisinko kiinnostunut ottamaan heiltä jonkun tuotekokonaisuuden. Pienen pohdinnan jälkeen päätin, että turha sitä on lähteä pilkkomaan, kun koko kirjakaupan valikoima mahtuisi sopivasti liiketilan päätyyn, Hakonen kertoo.

Yrityskaupan viimeistely ei kuitenkaan ollut helppoa, koska rahoittajat eivät innostuneet. Tarvittiin monta laskelmaa ja Kehittämisyhtiö Witas oli tärkeänä apuna neuvotteluissa, kun painotettiin paikallisten palvelujen säilymisen tärkeyttä.

Lähestulkoon samassa rytinässä kesällä 2023 kirjakaupan kirja-, taidetarvike-, toimistotarvike- ja leluvalikoiman kanssa tarjoutui mahdollisuus ottaa sisään myös paikallisen Euronics-myymälän kodinkone- ja pienelektroniikkatuotteiden valikoima, ja Hakonenhan ei sano ei.

-Ymmärrän elektroniikasta jonkun verran itsekin ja siinä houkutti, että voisin hyödyntää omaa osaamistani.

-Ja kyllä tämän kaiken taustalla on tahtotila paikallisen elinvoiman säilyttämiseen, että saataisiin lähipalvelut säilymään ja pystyn työllistämään vanhat työntekijät, jotka ovat kullan arvoisia.

Leikkisästi kutsuttuna Sarin Sekatavarakaupan nykyistä nimeä ei ole ehditty miettiä, mutta se on selvä, ettei Sisustussaari anna oikeaa kuvaa paikallisen liikekeskuksen laajasta tarjonnasta. Herääkin kysymys, onko monialamyymälät ratkaisu muidenkin pienempien kuntien palvelujen säilymiseen, kun raskaalla kulurakenteella yksittäisen erikoistavaraliikkeen pyörittäminen ei ole enää kannattavaa?

Juttuvinkki Keski-Suomen Yrittäjille

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.