12.6.2017 klo 13:49
Uutinen

Sote-asiat avautuivat Kunnallisjohdon seminaarissa

Kunnilla ja yrityksillä on entistä vahvempi kohtalonyhteys, toteaa Mikael Pentikäinen. Janakkalan Yrittäjien Erja Niemelä sai Kunnallisjohdon seminaarissa selkeyttä sote-uudistukseen.

Viime viikolla Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Oulussa pureuduttiin muun muassa sote- ja maakuntauudistukseen. Janakkalan Yrittäjien puheenjohtaja Erja Niemelä kertoo kokevansa soteuudistuksen sekavaksi ja hankalaksi, mutta asia auenneen hiukan enemmän seminaarin myötä.

– Asiasta järjestetty paneeli oli erittäin hyvä ja harmitti, että en voinut jäädä sitä kuuntelemaan kokonaan. Mutta jotakin tarttui takkiin, vaikka vieläkin jäi kysymyksiä avoimeksi, Niemelä kertoo.

Sote-keskustelun lisäksi Niemelän mieleen jäi erityisesti Vaalan kunnanjohtajan puhe maaseudun kehittämisen puolesta. Niemelän toteaa, että myös Janakkala on maaseutupainotteinen kunta, jossa välimatkat ovat pitkiä. Kaiken kehittämisen ei pitäisi keskittyä kaupunkeihin.

– Puheenvuoro oli hyvä vastine kaupunkikeskeisyydelle. Tätä olen miettinyt nyt, kun paikallinen yritys, Lehdon Liikenne lopettaa liikennöinnin. Janakkalassakin asuu paljon vanhuksia ja lapsiperheitä palvelujen tavoittamattomissa, Niemelä toteaa.

Kunnilla ja yrityksillä entistä vahvempi kohtalonyhteys

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan kuntien on sote- ja maakuntauudistuksen sekä keskittymiskehityksen vuoksi ratkaistava, miten ne pysyvät elävänä ja turvaavat tulevaisuutensa ja palvelunsa. Samalla moni muutostrendi haastaa suomalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Niiden on ratkaistava, miten ne menestyvät digitalisoituvassa ja kansainvälistyvässä maailmassa, jossa yhä useampi yritys on pieni mutta katsoo maailmalle lähikulmien sijaan.

– Kunta kuolee, jos siellä ei ole menestyviä ja työllistäviä yrityksiä. Kunnan menestyksen kehä alkaa siitä, että on yrityksiä, jotka tuovat työtä ja sen kautta verotuloja rakentaa hyvinvointia ja huolehtia kaikista kuntalaisista, Pentikäinen sanoi seminaarissa.

– Tässä maailmassa kunnat ja pk-yritykset tarvitsevat toisiaan enemmän kuin koskaan. Kuntien ja pk-kentän kohtalonyhteys on entistä vahvempi, Pentikäinen totesi.

Hän muistutti, että jos kunta hoitaa hyvin hankintansa, antaa tilaa yrittäjyydelle, palvelee yrittäjiään näiden ongelmissa, pitää palvelunsa ja taloutensa kunnossa sekä veronsa siedettävinä, se on yritykselle houkutteleva ympäristö.

– Lähtökohdat ovat erinomaiset, jos kunnan päättäjät ymmärtävät, että ainakin osa jokaisesta palvelusta on tuotettavissa yrittäjien voimin. Kun yritys saa tilaa toimia ja kunnista kasvua tuovia asiakkuuksia, se saa eväitä mennä maailmalle, Pentikäinen muistutti.

– Tähän tarvitaan kuntien ja yritysten uusi liitto, jossa markkinatalous valjastetaan palvelemaan kuntalaisia. Siinä ei kysytä, mitä kunta voi tehdä yrityksille – vaan siinä kysytään, mitä yritykset voivat tehdä kunnille ja kuntalaisille.

Ennätysmäärä osallistujia – ensi vuonna Tampereella

Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaari järjestettiin jo 25. kertaa. Se keräsi Oulun kaupunginteatteriin ennätysmäärän osallistujia, peräti 950 kuntapäättäjää, kunnan viranhaltijaa ja yrittäjävaikuttajaa eri puolilta Suomea. Ensi vuonna seminaari järjestetään Tampereella.