5.6.2020 klo 16:36
Uutinen

Sote-ehdotus “iso pettymys, mutta ei yllätys”

Hallituksen sote-esitys on iso pettymys mutta ei yllätys. Sosiaali- ja terveyspalvelu -yrittäjillä olisi paljon annettavana sote-uudistuksessa.

– Hallituksen sote-esitys on iso pettymys mutta ei yllätys. Sosiaali- ja terveyspalvelu -yrittäjillä olisi paljon annettavana sote-uudistuksessa. Tätä osaamista ja työvoimaa ei nyt haluta käyttää, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren toteaa Suomen hallituksen sote-linjauksista.

Hallitus kertoi tänään siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus etenee.

– Hallituksen kaikki keskeiset linjaukset summattuna johtavat siihen, että yrittäjien osuutta palvelun tuottajina halutaan vähentää, olemme erittäin pettyneitä. Varsinkin tässä ajassa tarvitsisimme päätöksiä, jotka tukevat yrittäjyyttä ja antavat yrittäjille uskoa, Aikio-Tallgren sanoo.

Järjestäminen ja tuottaminen pitää erottaa

Uudistus ei sisällä järjestämisen ja tuottamisen erottamista. Jo pelkästään tämä on pettymys yksityisille palvelutuottajille.

– Järjestämisen ja tuottamisen erottaminen olisi tuonut kaikki tuottajat omistuspohjasta riippumatta samalla viivalle. En usko, että linjaus on palveluiden käyttäjienkään toive, sillä sote-palveluja käyttävät asiakkaat haluavat tutkitusti itse valita keneltä sote-palveluita hankkivat. Vain kilpailu jalostaa, sotessakin, korostaa Savon Yrittäjien puheenjohtaja ja sote-alan yrittäjä Tarja Arbélius.

Savon Yrittäjät on vuosia puhunut monituottajamallin puolesta ja tätä varten järjestöön on perustettu myös sote-työryhmä. Savon Yrittäjillä on tuntuma, että yhteistyö alalla on ainoa keino selviytyä Itä-Suomea koskevista haasteista, väestön ikääntymisestä ja sairastavuudesta.

– On hämmentävää, että esityksessä korostetaan sote-maakunnan omaa tuotantoa. Monituottajamalli on kustannustehokkain tapa tuottaa sote-palveluita. Eikä palveluseteliäkään tule missään nimessä unohtaa. Mikäli palveluseteli -nimenä ei käy, pitää kehittää uusi nimi, mutta ihmisillä pitää olla oikeus valita palveluntuottajansa. Olen erittäin harmissani, että vieläkin yksityistä ja julkista sektoria asetetaan väkisin vastakkain, vaikka näin ei oikeassa elämässä kuitenkaan ole. Toimimme kumppaneita, toinen toistamme tukien, kansalaistemme parhaaksi ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi, Arbélius jatkaa.

Sote-maakunnan palvelustrategiassa on oltava yrittäjyydelle sija

Myönteistä on, että sote-maakuntien on laadittava palvelustrategia. Yrittäjät on tätä esittänyt, ja palvelustrategiassa pitää olla pk-yrittäjyydelle sija. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että asiakkaille pitää antaa subjektiivinen oikeus palveluseteliin. Tämä oikeus pitää kirjata soten järjestämislakiin. Kun asiakas voi valita, syntyy monituottajamalli:

– Tarvitsemme läpinäkyvyyttä kustannuksiin, ja siihen mistä kustannukset aiheutuvat. Vain siten voidaan verrata palveluntuotannon tehokkuutta maakuntien kesken siten arvostaa palveluseteli oikein, sanoo Arbélius.

Lisätietoja:
Savon Yrittäjät puheenjohtaja Tarja Arbelius, puh. 0400 847 980
Savon Yrittäjät toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren, puh. 0400 404 346