6.1.2017 klo 08:04
Uutinen

Sote ja liikennekaari ovat vauhdittaneet työttömyyskassaan liittymistä

Vuoden ensimmäisinä päivinä SYT-kassaan on liittynyt yli 350 yrittäjää. Liittymistä ovat vauhdittaneet hallituksen suuret hankkeet, joiden vaikutuksia yrityksiin ei vielä tarkalleen tiedetä.

Alkuvuoden aikana Suomen Yrittäjäin työttömyyskassaan on liittynyt 350 yrittäjää. Kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan alkuvuonna liittyneiden jäsenten joukossa on poikkeuksellisen paljon taksialan sekä sosiaali- ja terveysalan yrittäjiä.

– Yhteydenotoissa ovat liittymissyiden osalta nousseet esiin eteenkin epätietoisuus tulevien vuosien muutoksista. Eli kärjessä ovat hallituksen isot hankkeet: sote-uudistus, liikennekaari ja maakuntahallinto. Yrittäjät ovat selvästi huolissaan, miten muutokset vaikuttavat heidän mahdollisuuksiinsa toimia yrittäjinä ja miten he pärjäävät tulevaisuuden kilpailussa, Jokinen kertoo.

Hänen mukaansa sote-uudistuksessa yrittäjiä mietityttää, millä hinnalla palveluja myydään ja tuovatko ne yrittäjälle riittävästi tuloja.

Tuleva taksiliikenteen vapautus puolestaan huolettaa etenkin Taksiliittoon kuulumattomia yrittäjiä.

– Suurin huolenaihe on se kuka jatkossa saa hoitaa Kela-kyydit, ja onko niiden ulkopuolelle jäävillä enää toimintaedellytyksiä. Myös Uber-taksipalvelun käytön lisääntyminen pelottaa taksiyrittäjiä. Onneksi useat yrittäjät ovat valveutuneita ja tiedostavat, että nyt jos koskaan on hyvä varmistaa oma taloudellinen turvansa ja liittyä kassan jäseneksi, koska yrittäjän on kuuluttava työttömyyskassaan vähintään 15 kuukautta saadakseen oikeuden ansiosidonnaiseen päivärahaan, sanoo Jokinen.

Kassaan kuuluu tällä hetkellä yli 25 000 yrittäjää eri toimialoilta ja kaikenkokoisista yrityksistä. Vuonna 2016 työttömyyskassaan liittyi yli 3 500 yrittäjää, joista suuri osa oli yksinyrittäjiä.

toimitus@yrittajat.fi