14.2.2021 klo 11:16
Uutinen

Sote-uudistusta pitää vielä korjata, jotta yksityiset palveluntuottajat voivat harjoittaa elinkeinoaan tulevaisuudessakin 

Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät lähetti 14.2.2021 alla olevan kannanoton alueen päättäjille ja medialle.

Sote-uudistusta pitää vielä korjata, jotta yksityiset palveluntuottajat voivat harjoittaa elinkeinoaan tulevaisuudessakin

Sote-uudistus on eduskunnan käsittelyssä. – Hoitoa ja hoivaa ei voi turvata Pohjanmaan asukkaille, jos alueen sote-yritykset eivät pääse mukaan tuottamaan palveluita, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Fredman sanoo.

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus on eduskunnan käsittelyssä, eli kansanedustajat voivat vielä vaikuttaa siihen.

– Jos hallituksen esitys menisi sellaisenaan läpi, se heikentäisi yksityisen palvelutuotannon mahdollisuuksia tuottaa palveluita hyvinvointialueille, ja samalla se heikentää maakuntien työllisyyttä ja elinvoimaa, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Fredman sanoo.

Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluita tuottaa lähes 20 000 yritystä, joista valtaosa on pieniä yrityksiä. Näiden yritysten mahdollisuudet osallistua sote-palveluiden tuottamiseen tulee varmistaa sote-uudistuksessa paremmin kuin nyt esitetyssä mallissa on tapahtumassa. Neljä viidestä sote-yrityksestä työllistää alle neljä henkilöä. Sote-ala työllistää noin 400.000 henkilöä, joista reilu 80.000 työskentelee yksityisellä sektorilla.

Yrittäjäjärjestö esittää sote-uudistukseen muutoksia:

  • Järjestämislain osaksi velvoittava kustannuslaskennan malli, joka mahdollistaa palvelutuotannon yksikköhintojen vertaamisen.
  • Palveluntuottajille tasapuoliset toimintaedellytykset, ja oikeus organisoida toimintonsa tarkoituksenmukaisella tavalla.
  • Järjestämislaissa järjestäjä – ja tuottajatoimintojen eriyttäminen.
  • Palvelustrategian kirjausten tulee tukea monituottajuutta.
  • Palvelusetelistä palveluiden saatavuuden turvaava väline.
  • Vähäriskinen liiketoiminta tulee kieltää.