26.1.2022 klo 13:08
Uutinen

Sote-yritykset maksavat suojavarusteista alvit, kun julkiset toimijat saavat ne verottomina – ”Samoja kansalaisia tässä suojellaan”

Euroopan komissio mahdollistaisi verovapauden jatkamisen kesäkuun loppuun. Elinkeinojärjestöt vaativat hallitukselta toimia.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on ollut viime vuoden loppuun asti käytössä nollaverokanta suojamateriaaleille. Se on mahdollistanut sote-alan ammattilaisille suojautumisen koronatartuntoja vastaan verottomilla suojavarusteilla. käytettyjen suojamateriaalien väliaikainen nollaverokanta päättyi vuoden vaihteeseen.

Nyt elinkeinoelämän järjestöt patistavat hallitusta toimiin verovapauden jatkamisesta. Euroopan komissio on mahdollistanut verovapauden jatkamisen kesäkuun loppuun.

Lisäksi nollaverokantaa tulisi samalla laajentaa esimerkiksi työterveyshuoltoon. Koronatartunnoissa tehdään jatkuvasti uusia ennätyksiä ja virukselta suojautuminen on edelleen kriittistä erityisesti sote-palveluissa.

– Hallituksen on valmisteltava suojamateriaalien nollaverokannalle välittömästi jatko sote-palvelujen turvaamiseksi. Jatko olisi tärkeä sote-palvelujen kannalta, sillä kunnat eivät ole korvanneet suojautumisen kustannuksia riittävästi yrityksille ja järjestöille, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman toteaa.

Elinkeinoelämän keskusjärjestön veroasiantuntija Tiina Ruoholan mukaan hallitus on laatinut perusteettoman rajauksen, jossa esimerkiksi työterveyshuolto ja yksityiset terveyspalvelut eivät voi ostaa suojamateriaaleja ilman arvonlisäveroa, vaikka sielläkin taistellaan pandemiaa vastaan.

–  Meillä yksityiset palveluntarjoajat ovat muutoinkin valtion valvonnassa ja tätä rajanvetoa voitaisiin hyvin hyödyntää, Ruohola toteaa.

Lääkäripalveluyritykset ry:n Ismo Partanen pitää jakoa yksityisten ja julkisten välillä perusteettomana ja keinotekoisena, jopa kiusantekona.

– Samoja kansalaisia tässä suojellaan. Muutos olisi myös helppo toteuttaa. Jos yksityinen palvelutuottaja ostaa suojavarusteita esimerkiksi maahantuojalta, ne voitaisiin myydä sote-ammattilaisille verottomina. He ovat laillistettuja ja valvottuja toimijoita. Fiskaalinäkökulmasta tämä ei olisi suuri asia, Partanen sanoo.

Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuvan antaa esimerkin Irlannista.

– Komission päätös sallisi nollaverokannalla ostavien tahojen laajentamisen. Irlannissa yksityiset yleislääkärien vastaanotot voivat ostaa suojamateriaaleja ilman arvonlisäveroa. Hallituksen on korkea aika tehdä korjausliike ja mahdollistaa koko sote-alalle suojavälineiden osto ilman kustannuksia nostavaa arvonlisäveroa, toteaa Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Elina Hakola