17.2.2017 klo 09:17
Uutinen

Speden kautta maailmalle

Jokainen ennen 90-lukua syntynyt muistaa Speden hullunkuriset pelit telkkarista. Pääsääntöisesti kisat olivat Speden omia keksintöjä tai sovellutuksia. Yksi peleistä, reaktiotesti, auttoi kuitenkin kahta miestä leivän syrjään kiinni.

VUOSIKYMMENEN TUNNETUIN TESTILAITE

Vuonna 1988 Harri Mononen ryhtyi silloisen yhtiökumppaninsa Seppo Korhosen kanssa valmistamaan ja myymään erilaisia rahalla toimivia automaatteja. Jo alusta alkaen tavoitteena oli myydä suoraan Keski-Eurooppaan ja erityisesti Saksaan, koska siihen aikaan Suomessa RAYllä oli monopoliasema rahalla toimiviin viihdepeleihin. Hovioikeuden päätöksellä monopoliasemassa oli kuitenkin yksi poikkeus: reaktiotestilaite luettiin testilaitekategoriaan eikä viihdepeliksi. Poikkeuksen avulla yksi Coinline Oy:n laitemalli pääsisi myös Suomessa leviämään kaikkien tietoisuuteen. Toiminnan laajentumisen kannalta isoin juttu oli 90-luvun alussa televisiosta tuttu Speden spelit. Harri sai ohjelmaa katsoessaan idean ja soitti Spedelle. Spede totesi, että huomenna on nauhoitus, voitko tuoda reaktiotestilaitteen jo huomiseksi. “Spedehän oli itse siinä niin hyvä että sen ansiosta 10 vuotta se peli oli mukana kuvioissa”, Harri naurahtaa. Rohkean tilannetajun myötä reaktiotestilaitteesta tuli Coinlinen tunnetuin tuote. Pikkuhiljaa puhelin pirisi yhä useamman soittajan kysellessä, että mistä näitä voi vuokrata. Muutaman vuokrauksen jälkeen samat henkilöt jatkoivat kysymällä, että mitäs muuta vuokrattavaa teillä on. “Siinä piti sitten ruveta miettimään että mitäs muuta. Tänä päivänä meillä on vuokrapuolella ihan laidasta laitaan pomppulinnoja, hattarakoneita, sumopukuja ja niin edelleen.”

HUVIPUISTOJEN KAUTTA ETEENPÄIN

“Siihen aikaan oltiin nuoria ja innostuneita ja tehtiin paljon juttuja”, Harri kertoo. “Silloin ei nähty että nopeustestiin olisi kannattanut satsata. Kuviteltiin, että niitä uusia laitteita voidaan kehittää ihan älyttömästi.” Toimintaa laajennettiin huvipuistolaitteiden suuntaan ja kohti nykyistä toimintamallia. Nykyään toiminta rakentuu kahdelle isolle tukijalalle: vuokraukseen ja kokonaisten huvipuistokonseptien toimitukseen. Esimerkiksi Ouluun on toteutettu kokonainen sisähuvipuisto. “Ennen vanhaan myytiin yksi testilaite, mutta nykyään tarjotaan koko repertuaaria“, Harri kertoo yrityksen nykyisestä suunnasta. “Tapaninpäivänä avasimme yhteistyökumppanien kanssa kahdeksi viikoksi Helsingin Messukeskuksessa Pomppulinnataivas-nimisen, Suomen suurimman pop-up sisähuvipuiston. Satoja viihdelaitteita vain pientä pääsymaksua vastaan!” Tällä hetkellä Coinline on löytänyt oman paikkansa markkinoilta. Suoria kilpailijoita samalla konseptilla ei Harrin mukaan ole. Joku myy pomppulinnoja, joku vuokraa sumopukuja, mutta samanlaista konseptien toimittajaa ei suoraan Pohjoismaissa ole. Ensimmäiset löytyvät vasta Keski-Euroopasta.

TULEVAISUUDEN POTENTIAALINEN MAAPERÄ

Harrin mukaan viihdetekniikan kehitys tuottaa tulevaisuudessa isoja tuloksia. “Virtual Reality mullistaa esimerkiksi vanhassa vuoristoradassa koetun kyydin hurjempana kuin se onkaan”, Harri mainitsee esimerkkinä. Hänen mukaansa viihdettä tulee yhä enemmän myös sellaisiin paikkoihin joissa sitä ei ole ollut, kuten kauppakeskuksiin ja museoihin. Nuoret haluavat interaktiivisuutta, ja alalla puhutaankin edutainmentista, viihteen ja koulutuksen yhdistämisestä. Tulevaisuuden viihteellisyys on kokonaisvaltaisempaa. Erilaisten rahalla toimivien testilaitteiden kysyntä hiipui 90-luvun lopulla videopelien kehittymisen ja RAY:n viihdepelimonopolin purkamisen takia. Ajan myötä kysyntä on kuitenkin noussut jälleen ja Coinline aikookin käynnistää uudelleen nopeustestilaitteiden valmistuksen Suomessa. 90-luvun tunnetuin suomalainen retropeli tekee paluun kotikentälle.

3 NEUVOA YRITTÄJILLE

1. TULOJEN ON AINA YLITETTÄVÄ MENOT

Paljoa muuta ei tarvitse tietää. Sama pätee niin yrityksiin, kotitalouteen kuin valtioonkin.

2. PITKÄJÄNTEINEN TYÖ

Pitää olla maali, jota kohti on menossa. Yrittäminen on maraton, ei pikamatka.

3. HYVÄT YHTEISTYÖKUMPPANIT

Löydä itseäsi parempia yrityksiä, joiden kanssa yhdessä voi rakentaa isompia juttuja.

www.coinline.fi

Juttu on julkaistu Business Espoo 2017-lehdessä, jota pääsee lukemaan myös verkossa >

Teksti: Henry Vesin Kuva: Nina Mönkkönen