Kuva: Getty Images
2.4.2024 klo 11:21
Uutinen

SSAB:n vihreä miljardi-investointi Raahen sijaan Luulajaan – Tällaisia kommentteja päätös kirvoitti

Teräsyhtiö SSAB:n päätös investoida 4,5 miljardia Luulajaan Raahen sijaan on saanut kommentoijat liikkeelle viestipalvelu X:ssä.

Teräsyhtiö SSAB ilmoitti tiistaina investoivansa Luulajassa fossiilivapaaseen tuotantolaitokseen. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että se investoi Raahen sijaan Luulajaan liiketaloudellisista syistä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa Luulajan voittaneen Raahen ja Ruotsi Suomen.

– Kun tilanne ei muutenkaan ole helppo, on SSAB myös yksi niistä, joihin lakot kovasti kohdistuvat. 40 % yrityksistä kertoo vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi (Tekno jäsenkysely), Purra kirjoittaa.

– SAK:n lakkojen vaikutus on raju ja ampuu Suomea omaan jalkaan. Hävisimme tasaisen kilpailun SSAB:n miljardi-investoinnista. Yksikään suomalainen ei hyödy lakoista, kirjoittaa puolestaan työministerin ja ympäristö- ja ilmastoministerin valtiosihteeri Mika Nykänen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää uutista ”erittäin valitettavana”.

– Suomi ja Raahe olisivat tarvinneet tämän investoinnin. On kiinnostavaa lukea, mikä vaikutus poliittisilla lakoilla oli tähän SSAB:n hallituksen päätökseen, Pentikäinen kirjoittaa.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan ”Suomen isojen vihreiden teollisten hankkeiden lista pienenee edelleen”.

– Tämä oli rahoituksellisesti se varmin. Nyt on mahdollista, että isojen hankkeiden listalta (yli miljardin hanke) ei 2020-puolella toteudu yhtään hanketta, Murto summaa.

EK:n pääekonomistin Penna Urrilan mukaan ”tämän investoinnin Suomi olisi kipeästi tarvinnut”.

– Mittakaavasta kertoo, että Ruotsin CO2-päästöt laskevat 7 %. Suunnittelupöydillä on yhä valtavasti vihreän siirtymän hankkeita, mutta niiden toteutuminen vaatii kaikin puolin ykkösluokan kilpailukykyä.

– Surullista että tämä puhtaan siirtymän miljardi-investointi meni tiukassa kisassa Ruotsiin. Suomen kilpailukyky oli kokonaisarviossa heikompi. Tähän on saatava muutos. Lakoilla ei kerrottu olevan merkitystä, harvoin kerrotaan. Ei niistä apuakaan ollut, kirjoittaa puolestaan Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Toimitus
Toimitus