Kuva: Pixhill

Start up -yritykset: ”Rekrytoinnin pullonkaulana englanninkielisten koulupaikkojen vähyys”

Suomen start up -yhteisö haluaa lisää englanninkielisiä koulupaikkoja, jotta Suomeen saadaan rekrytoitua lisää huippuosaajia.

– Monen suomalaisen kasvuyrityksen rekrytoinnin pullonkaulana on englanninkielisten koulupaikkojen vähyys Suomessa. Suomalainen koulutus tiedetään maailmalla laadukkaana – se voisi olla Suomelle kova kilpailuetu globaalissa kilpailussa maailman parhaista osaajista, sanoo Suomen start up -yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen tiedotteessa.

Suomen start up -yhteisö on selvittänyt jäsenistönsä näkemyksiä koulupaikkojen merkityksestä kyselytutkimuksella. 59 prosenttia vastanneista yrityksistä oli sitä mieltä, että englanninkielisten koulupaikkojen saatavuus on erittäin tärkeätä harkittaessa rekrytointia ja työntekijöiden tyytyväisyyttä. Alle viisi prosenttia vastanneista yrityksistä piti englanninkielisten koulupaikkojen saatavuutta turhana.

Yli 90 prosenttia vastanneista yrityksistä oli sitä mieltä, että englanninkielisten koulupaikkojen kysyntä lisääntyy entisestään vuoden sisällä.

Start up -yhteisö kaipaa myös joustavuutta koulun aloittamiseen kesken vuotta.

–  Kesken vuoden rekrytoitu perhe ei voi odottaa seuraavan lukuvuoden alkuun, jotta saisi lapsensa kouluun, joka johtaa siihen, ettei osaaja muuta Suomeen. Se on koko yhteiskunnallemme iso menetys sekä osaamiselle että taloudelle, toimitusjohtaja Pakarinen sanoo.

Yhteisö arvioi, että muutamakin joustavasti aloitettava englanninkielinen koulupaikka vuodessa riittäisi turvaamaan huippuosaajien rekrytoinnin onnistumisen.

– Raskaan maahanmuuttobyrokratian ja puolisoiden työllistymishaasteiden lisäksi epävarmuus englanninkielisen koulupaikan löytymisestä on ehdottomasti merkittävimpiä pullonkauloja perheellisten huippuosaajien houkuttelemiseksi maahamme. Mikäli emme voi antaa lupausta varmasta koulupaikasta tällaisen osaajan perheelle, se käytännössä torppaa rekrytoinnin, Supercellin yhteiskuntajohtaja Markku Ignatius sanoo tiedotteessa.

FAKTA

Kaksipäiväinen start up- tapahtuma Slush alkaa keskiviikkona 1. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma houkuttelee paikalle arviolta 8 000 osallistujaa: sijoittajia, yleisöä, teknologia- ja liiketoiminta-alan puhujia sekä mediaa ympäri maailmaa. 

Perinteiseen tapaan rahoitusta hakevilla yrityksillä ja sijoittajilla on mahdollisuudet sopia tapaamisia ja kohdata. Helsingissä on myös useita lisätapahtumia. 

Tapahtuman terveysturvallisuus on puhuttanut, ja kaikkiin Slush-organisaation järjestämiin tapahtumiin pääsee vain koronapassilla tai negatiivisella testituloksella. 

Toimitus
Toimitus