Kuva: Getty Images
2.3.2024 klo 05:48
Uutinen

Startupeille maahanmuuttopolitiikka on keskeistä – Joka viides startupeissa työskentelevä on ulkomaalaistaustainen

Suomessa toimivat startupit työllistävät nykyään yli 30 000 henkilöä. Yksi viidestä suomalaisissa startupeissa toimivista on ulkomaalaistaustainen.

Suomen startup-yhteisö on julkaissut analyysin startup-yritysten roolista Suomen työmarkkinoilla. Vuonna 2021 Suomessa oli arviolta runsaat 1 800 aktiivista startupia sekä startup-lähtöistä yritystä, ja ne työllistivät Tilastokeskuksen rekisteriaineistojen perusteella 31 000 henkilöä.

–  Startup-ekosysteemin rooli Suomen yrityskentässä on jo todella merkittävä, eikä kyseessä ole pelkästään innovaatioita etsivä pieni yritysrypäs, vaan Suomen talouskasvulle merkittävä toimiala, sanoo Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad tiedotteessa.

Parhaiden tiimien rakentaminen tarkoittaa sitä, että osaajia pyritään rekrytoimaan paljon ulkomailta Suomeen, hän sanoo. 

–  Tekemämme tarkastelun pohjalta näyttäisi siltä, että yksi viidestä Suomessa työskentelevästä henkilöstä startupeissa on syntyperältään ulkomaalaistaustainen. Ulkomaalaistaustaisten osuus vuonna 2021 oli yli 21 prosenttia, kun se vuonna 2013 oli vain 11 prosenttia, Zad jatkaa. 

Koska ulkomaalaiset ja maahanmuuttajat ovat tilastojen valossa niin merkittävä osa startup-yritysten toimintaa Suomessa, maahanmuuttopolitiikka on todella keskeinen komponentit Suomessa toimivien startupien menestymisen kannalta, Zad sanoo.

– Mitä enemmän työvoimaa saatavilla, sitä menestyksekkäämpiä startupeja Suomeen saadaan. 

Startupeissa paljon tutkijataustaisia

Lisäksi startup-yrityksissä näyttäisi työskentelevän paljon tutkijakoulutuksen saaneita henkilöitä. Hieman alle neljä prosenttia startupien työvoimasta on tohtoreita tai lisensiaatteja. Tutkijoiden määrä todennäköisesti  korostuu etenkin sellaisten startupien alkuvaiheessa, jotka kehittävät teknologisesti erittäin vaativia uusia tuotteita ja palveluita.

Startup-yhteisön kokoama aineisto yhdessä muiden startup-ekosysteemin toimijoiden kanssa on ensimmäinen laatuaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen