19.5.2017 klo 13:12
Uutinen

Street food –vaunusta katu-uskottavaksi ketjuksi – 4 x Street Gastro

Helsingin Yrittäjät palkitsi maaliskuussa katuruokaan erikoistuneen Street Gastron Vuoden 2017 helsinkiläinen nuori yrittäjä –palkinnolla. Tunnustusta tämä firma ja sen yrittäjät Pasi Hassinen ja Pertti Kallioinen ansaitsevatkin: yritys on kehittynyt muutamassa vuodessa ruokarekasta kokonaiseksi ketjuksi ja mediassa heitä tituleerataan uuden aallon katuruuan pioneereiksi. Mistä Street Gastron tarina sai alkunsa?

KIPINÄ

Hassisen ja Kallioisen polut kohtasivat helsinkiläisten huippuravintoloiden keittiöissä. Hassinen oli haaveillut pienestä pitäen poliisin ammatista, mutta mutkien kautta ja entisen tyttöystävän vinkistä ruuanlaitosta syttynyt mies haki ravintolakoulu Perhoon. Koulupaikka aukesi, ja jo muutaman päivän jälkeen ala tuntui heti omalta. Vielä vaihdossa ulkomailla tunne vahvistui.

Kallioiseen ravintola-ala teki vaikutuksen jo koulun TET-viikolla. Lounastunnilla pääsi maistamaan perinteisen grillipaikan sveitsinleikettä, ja maku oli mahtava. Kallioinen halusi oppia tekemään saman ruuan itse ja sillä polulle hän jäi – ensimmäinen oma leike tosin epäonnistui. Vaikutusta alavalintaan voi olla myös perheelläkin: Kallioisen äiti on ollut ravintoloissa töissä ja eno on kokki. Ala on ollut aina läsnä.

– Kokkihommissa syntyi vahva kilpailuvietti itsensä kehittämiseen. Kokkikisoista tuli harrastus, ja koulun jälkeen jäätiin porukalla illaksi harjoittelemaan kilpailuannoksia, Kallioinen kertoo polustaan fine dining –puolelle, jossa nykyiset yhtiökumppanitkin tapasivat.

KATURUOKA

Oma ravintola oli pitkään kummankin haave. Kun televisiossa ja muissa medioissa näytettiin katuruuasta kertovia ulkomaisia juttuja, miehet tajusivat, että vastaava kulttuuri puuttui Suomesta. Inspiraatio syttyi ja muutaman vuoden hauduttelun jälkeen Street Gastro sai alkunsa. Kummallekin oli selvää, että yksin ravintola-alalla on mahdoton pärjätä, joten alkuvaiheessa firmassa oli mukana muitakin. Street Gastron ydin on tähän päivään asti ollut hyvä jengi, sitä korostetaan uusia ihmisiä palkattaessakin.

Kuntosalilla käyty keskustelu Torikortteleissa sijaitsevasta myyntipaikasta sysäsi toiminnan kunnolla käyntiin. Tiimi haki Saksasta sirkusperheeltä grillivaunun, ja siitä rempattiin ja teipattiin firman ensimmäinen toimipiste. Lyhyt, ytimekäs ja ammattitaidosta kertova nimi syntyi Sävelessä iltaa istuessa. Vappuna 2013 Street Gastro avasi luukkunsa ja myi ensimmäiset leivät.

Kesä ruokarekan kanssa oli menestys. Muistoksi siitä jäi kiire, mutta vielä vahvempana usko omaan tekemiseen. Pasi ja Pertti jakoivat kesän jälkeen saman vision siitä, että rahkeet riittävät vielä suurempaan. Firman toimintaa jatkettiin sen jälkeen kahden miehen johdolla.

– Pertin kanssa mietittiin, että ei ole mitään järkeä jättää tällaista kesken. Street Gastrossa oli potentiaalia olla muutakin kuin kesävaunu. Meillä on edelleen yhtenäinen näkemys tuotteista ja kehityksestä, Hassinen kertoo.

KAVERUUS

Perustamisvuodesta 2013 toiminta on mennyt vauhdilla eteenpäin. Ruokarekasta on ponnistettu kivijalkaravintoloiden avaamiseen, franchising-toimintaan, festariyhteistyöhön ja uudistamaan kauppakeskusten ravintolatarjontaa. Yrittäjinä Hassinen ja Kallioinen kokevat olevansa toisiaan tasapainottava tiimi: välillä toinen puskee ideoita ja ajatuksia eteenpäin ja toinen jarruttelee. Kiistat käydään lähinnä leipien, eli sänkkäreiden, taskun väristä. Kompromissit, kokonaiskuvan katsominen ja toisen kuuntelu ovat kannattaneet: alkuvuodesta 2017 Street Gastro on laajentunut Espooseen ja Vantaalle.

Toistensa työtavat tulivat tutuiksi ennen yrittäjyyttä neljässä yhteisessä työpaikassa. Miehet eivät suosittelekaan firman perustamista ihan kenen tahansa kaverin kanssa.

– Uusille yrittäjille vinkiksi, että jos perustat firman jonkun kanssa, tunne hänet hyvin. Hyvään tuuriin ei bisneksessä kannata luottaa, Hassinen muistuttaa.

– Jos mahdollista, niin lähde potentiaalisen yhtiökumppanin kanssa reppureissulle. Kun toista näkee aamusta iltaan, hyviä ja huonoja puolia ei voi välttää, Pasi ja Pertti nauravat.

Reissaaminen on ollut tärkeä asia molemmille, ja monet hyvät ideat ja maut ruokalistalle on löydetty maailmalta. Ruokareissujen lisäksi ihan kunnon lomaakin kerkeää pitää, kun tietää, että toimistolla on aina toinen heistä ja huipputiimi pitämässä firmaa pystyssä.

KASVU

Aloittaessaan Street Gastron toimintaa Kallioinen ja Hassinen halusivat tuoda laadukkaan ja kohtuuhintaisen ruuan kaupunkilaisten saataville. Leipien myynti vaunusta synnyttikin katuruokailmiön. Yritystä kehitetään koko ajan, oli kyse sitten yksittäisten leipien tuunaamisesta tai uusien toimipisteiden avaamisesta.

– Haluaisimme nähdä Street Gastron viiden vuoden päästä valtakunnallisena franchising-ketjuna, johon kuuluu muitakin ruokakonsepteja. Meillä on paloa pyrkiä eteenpäin.

Kasvu on tuonut tietysti epävarmuutta ja jännitystä tullessaan. Stressi helpottaa kuitenkin aina uuden ravintolan avaamisen jälkeen, kun asiakkaita virtaa sisään ja palaute on palkitsevaa. Tunnustus kentältä ja viimeisimpänä Vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä –palkinnon saaminen ovat myös luoneet uskoa tekemiseen.

Street Gastron menestysreseptin takana on Kallioisen ja Hassisen mielestä yksiselitteisesti hyvä tiimi ja usko omaan tekemiseen. Ravintola-alalla pitää heidän mukaansa olla näkemystä ja valmius tehdä rohkeita päätöksiä. Yrittäjyydessä parasta on olla oma pomonsa. Kallioinen ja Hassinen ovat huomanneet, että monella on siitä silti aika ruusuinen kuva.

– Yrittäjänä saat huseerata ihan kaikkea viemärin putsaamisesta median kanssa toimimiseen. Mutta luovuudelle ei ole mitään rajoituksia.

Ikimuistoisimpia hetkiä yrityksen vuosien varrelta on vaikea listata, aika on mennyt niin vauhdilla. Ensimmäinen vuosi Flow-festivaaleilla ruokarekan kanssa, epävarmuus siitä, miten sämpylät myyvät ja lopulta kymmenien metrien jonot ja loppuunmyyty vaunu, ovat piirtyneet mieleen. Ensimmäisen kivijalkaravintolan avaaminen Vaasankadulle, kauhea draivi ja lopulta helpotus, että kaikki meni hyvin. Siitäkin on jäänyt hyviä muistoja.

– Yhtenäkään päivänä ei ole harmittanut lähteä töihin. Tässä työssä ei väsytä tai haukotuta.

Kysyttäessä, onko Street Gastro unelmien työpaikka, vastaus tulee yhteen ääneen: Kyllä.

Street Gastro lyhyesti:

  • Perustajat: Pasi Hassinen (1982) ja Pertti Kallioinen (1986)
  • Toiminta alkoi vuonna 2013 ruokarekalla Torikortteleissa.
  • Ensimmäinen kivijalkaravintola avattiin vuonna 2013 Vaasankadulla.
  • Nykyään yrityksellä on kolme ravintolaa Helsingissä ja maaliskuussa aukesi ensimmäinen ravintola Espoossa. Laajeneminen jatkuu Vantaan Dixiin ja Espoon Isoon Omenaan.
  • Tapahtuma-cateringia Suomen suurimmissa tapahtumissa kuten Slushissa ja Flow Festivaleilla.

www.streetgastro.fi

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 2/2017. Lue lehden nettiversio tästä.

Teksti ja kuvat: Jaana Tihtonen