2.8.2017 klo 09:02
Uutinen

Suihkulaudalla kuuden metrin korkeuteen: Palvelusta tuli polttarihitti

Suihkulautailuyrittäjä lupaa, että suurin osa asiakkaista pääsee ilmaan 10 minuutin kokeilun aikana. Flyboard Helsinki tarjoaa palvelua Hietaniemen rannalla.

Flyboard Helsingin yrittäjä Jyry Aukio lennättää aurinkoisella ilmalla parisenkymmentä rohkeaa asiakasta päivässä. Yrityksen toimipiste sijaitsee Hietaniemen uimarannalla.

Suihkulautailu on Suomessa vielä kohtuullisen tuore ilmiö, sillä ensimmäiset laudat esiteltiin maailmalla vuonna 2011 ja Suomeen laitteet rantautuivat pari vuotta myöhemmin.

Aukion firma tarjoaa lennätystä 10 ja 20 minuutin pätkissä. Hinnat ovat 60 euroa ja 100 euroa. Tarjolla on myös 500 euron hintainen flyboard-kurssi, joka antaa paremmat eväät suihkulautailun saloihin.

– Useimmiten asiakkaat ovat polttarisankareita tai henkilöitä, jotka ovat saaneet lennätyksen lahjaksi. Keskimääräistä vauhdikkaampaa väkeä, Aukio luonnehtii.

Hän muistuttaa, että suihkulautailu ei sovi uimataidottomille henkilöille.

– Vaatimuksena on uintitaito, vaikka meillä käytetäänkin kelluntaliivejä. Sen lisäksi tarvitaan vain normaali peruskunto.

Hyvästä tasapainosta on paljon hyötyä. Aukion mukaan hän huomaa välittömästi, jos asiakkaalla on kokemusta lumilautailusta.

Suurin osa asiakkaista omaksuu suihkulautailun 10 minuutissa, lähes varmasti 20 minuutissa.

– Sanoisin, että 90 prosenttia asiakkaista saadaan ilmaan 10 minuutin aikana.

Huiput jopa 15 metrissä

Ensimmäisillä lentokerroilla Aukio säätää itse kaasua asiakkaan taitojen mukaan. Jos tasapaino on hyvä, asiakas voidaan nostaa kuuden metrin korkeuteen.

– Aloitamme metristä tai kahdesta. Laitteen maksimikorkeus on 12-15 metriä mutta sieltä ei saa enää kaatua. Tai jos kaatuu, pitää osata tulla veteen pää edellä. Turvallisuus on kaikki kaikessa.

Suihkulautailun kallein hankinta on vesijetti, joka maksaa noin 20 000 euroa. Aukion koko kaluston hinta on noin 30 000 euroa.

Vesijetin kyydissä oleva henkilö antaa ”kaasua” suihkulaudalle, mutta edistyneemmät voivat käyttää kauko-ohjainta. Vesi työntää turbiinin avulla vettä taakseen ja ohjaa näin vesisuihkun suuntaa. Suihkulaudan 25-metrinen paloletku kiinnitetään turbiinin päähän ja toinen pää laudan pohjaan. Näin virtaus kääntyy alaspäin ja vesijetistä tulee käytännössä kelluva vesipumppu.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi