13.3.2017 klo 13:33
Uutinen

Suomalaiset kasvuyritykset keräsivät rahoitusta lähes 400 miljoonaa euroa

Aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin tehtiin sijoituksia vuonna 2016 yhteensä 383 miljoonaa euroa. Kasvua oli yli 40 prosenttia ja yli 10 miljoonan euron rahoituskierroksia oli usealla yrityksellä.

Kotimaisia pääomasijoituksia oli 80 miljoonaa ja bisnesenkeleiden sijoituksia 53 miljoonaa euroa. Lisäksi ulkomaisia suoria sijoituksia tehtiin 216 miljoonaa sekä muita sijoituksia 34 miljoonaa euroa.

Yhteensä sijoituksia tehtiin yli 400 kasvuyritykseen vuonna 2016. Asia käy ilmi Finnish Business Angels Network ry:n (FiBAN) ja Suomen pääomasijoitusyhdistys ry:n (FVCA) tilastosta.

Suomalaisten aikaisen vaiheen kasvuyritysten saama rahoitus kasvoi jo viidettä vuotta. FVCA:n ja FiBAN:n keräämissä tilastoissa uusiin ennätyksiin nousivat kansainväliset sijoitukset, bisnesenkelit ja joukkorahoitus.

Neljänsadan rahoitusta keränneen kasvuyrityksen joukkoon mahtuu niin suuria kuin pieniä. Suurimmat rahoituksen saajat olivat M-Files (32M€), AlphaSense (24 M€) ja swap.com Services (19M€).

Pienempiä rahoituskierroksiä käyneistä hyvä esimerkki on vauvan unipatjaa kehittävä Familings. Suomalaisäidin keksimä uneen tuudittava vauvapatja keräsi kahdessa päivässä 300 000 euroa sijoittajien rahaa, enemmän kuin oli tavoite. Kaikki halukkaat sijoittajat eivät mahtuneet edes mukaan.

– Enkelisijoitusten kasvu kertoo myös kulttuurin muutoksesta – omaa varallisuutta uskalletaan sijoittaa riskiyrityksiin, etenkin jos omaa asiantuntemusta voi hyödyntää riskin vähentämisessä, kertoo FiBANin puheenjohtaja Torsti Tenhunen.

Startupeille isoja, yli 10 miljoonan euron rahoituskierroksia kansainvälisiltä sijoittajilta on nähty aiempaa useampia. Tämä kertoo sijoitusta hakevien yritysten korkeasta laadusta.

– Suomalaisia huippuyrityksiä oletetaan tulevan jatkossa yhä enemmän. Näiden yritysten kilpailu globaaleilla markkinoilla edellyttää vähintään 10–30 miljoonan euron rahoituskierroksia, kertoo pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta.

– Suomi on jo monessa mielessä maailman vahvimpia startup-maita, mutta näemme tavoitteena nostaa Suomi myös kasvuyrityssijoittamisen ykkösmaaksi maailmalla. Tämä tarkoittaa suurempien sijoitusten toteutumista ja yhä rohkeampaa riskinottoa, joka puolestaan onnistuu epäonnistumisen seurauksia pehmentämällä ja taloudellisia, sekä verotuksellisia kannustimia kasvattamalla, FiBANin toimitusjohtaja Jan Oker-Blom tiivistää.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi