29.8.2017 klo 13:45
Uutinen

Suomen Kovabetonin 28-vuotias naisomistaja taistelee ennakkoluuloja vastaan: ”Tietyn ikäiset työntekijät soittavat mieluummin jollekin miespuoliselle”

Suomen Kovabetonin omistaja ja toimitusjohtaja Marjet Mäkinen pyrkii vakuuttamaan rakennusalan miehet koulutuksellaan ja asialähtöisellä johtamistyylillään.

Marjet Mäkinen on kummajainen omalla alallaan. Hän johtaa Suomen Kovabetonia, jonka työntekijöistä valtaosa on miehiä ja jonka toimintaympäristö rakennusalalla on miesten valtakuntaa.

Kiinnostavaksi Mäkisen tilanteen tekee se, että hän on vasta 28-vuotias. Ja se, että hän myös omistaa johtamansa yrityksen.

Mäkinen on nyt ollut kolme vuotta perheyhtiön johdossa. Täysin yksin hän ei päätöksiä tee, sillä pian 75-vuotias isä on mukana esimerkiksi tärkeissä investointipäätöksissä. Isä vastaa myös hallitustyöskentelystä. Tytär on aloittanut yrityksen viemisen seuraavalle, digitaalisemmalle aikakaudelle. Nykyaikaista viestintääkin harrastetaan nyt Whatsappilla.

Mäkisen ikä ei ole voinut olla vaikuttamatta joidenkin ihmisten suhtautumiseen. Siitä huolimatta, että hänellä on tuotantotalouden diplomi-insinöörin koulutus ja työkokemusta konsulttina.

– Naiseudesta on varmasti sekä haittaa että hyötyä. En silti usko, että sillä on merkitystä rakennusalan yhtiön vetämiseen.

Pieniä yhteentörmäyksiä tulee silloin tällöin.

– Joku tietyn ikäinen työmaahenkilö ei soita koskaan minulle, vaikka pitäisi, vaan mieluummin jollekin miespuoliselle.

– Uskon, että tällä alalla nainen joutuu olemaan jatkuvassa työhaastattelussa, todistaa olevansa pätevä. Muutos tapahtuu jossain vaiheessa.

Mäkinen on pyrkinyt ansaitsemaan paikkansa yrityksen johdossa paitsi koulutuksellaan, myös faktapohjaisella johtamistyylillään.

Isänsä jalanjäljissä tytär ei aio kulkea. Hän ei esimerkiksi aio olla jatkuvasti töissä.

– Arkipäivät tehdään töitä ja viikonloput jotain muuta. Vapaa-aikaakin pitää olla.

Hieman yllättäen Mäkinen ei vielä tiedä, mitä haluaa tehdä isona.

– En halua tehdä tätä seuraavaa 50 vuotta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi