28.2.2020 klo 13:06
Uutinen

”Suomen työmarkkinamalli on suljetun talouden systeemi” – Pentikäinen poistaisi sopimisen kiellot lainsäädännöstä

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ottaa kantaa kotimaiseen työmarkkinamalliin tänään julkaistussa MTV uutisten nettikolumnissa.

Pentikäinen pelkää, että keväällä voi olla edessä uusi työtaistelurumba.

”Työehtosopimuskierros on ollut käynnissä kuukausia. Sopimuksia on saatu, työtaisteluita on nähty, ja valtakunnansovittelijan toimistolla on riittänyt kuhinaa. Pahin voi olla kuitenkin vielä edessä, kun julkisen puolen neuvottelut tiivistyvät”.

Yrittäjät on huolissaan työmarkkinataistelun keinovalikoimasta, jossa uhkailutkaan eivät ole harvinaisia.

”Joitakin yrityksiä on uhkailtu mafiatyyliin lakkolistalla, jos ne eivät allekirjoita – sanaakaan muuttamatta – ammattiliiton tekemää sopimusta”, Pentikäinen kirjoittaa.

Hänen mukaansa sovittu korotuslinja on suurelle osalle yrityksiä väärä. Ongelmana on myös se, ettei paikallinen sopiminen ei ole sopimuksissa juuri edennyt.

”Suomalainen työmarkkinakone on epäkunnossa, kun yksi sopimus vaatii kymmeniä neuvotteluja ja kasan työtaisteluita, eikä lopulta juuri mikään muutu”.

Suomalaisten työmarkkinoiden pääongelmana Pentikäinen pitää ”rakenteellista valuvikaa”. Hänen mukaansa Suomen työmarkkinamalli on ”suljetun talouden systeemi”.

”Se ei asiallisesti kykene laskemaan kustannustasoa. Puhe ”ilmaisista” kiky-tunneista ja intohimo niiden poistamiseen on tästä karu esimerkki. Suomen työmarkkinamalli on synnyttänyt paljon ongelmia: palkat eivät jousta, järjestelmä ei huomioi yritysten eroja, irtisanomisen vaikeus hidastaa palkkaamista, ulkomaista työvoimaa vierastetaan ja pieniä yrityksiä sekä järjestäytymättömiä työntekijöitä syrjitään”.

”Lisää tasavertaisuutta, pienten yritysten ääni kuuluviin”

Jotta parannuksia saataisi aikaan, Pentikäinen toivoo vastuunottoa poliitikoilta.

”Työmarkkinaosapuolet haluavat pitää kiinni omana pitämänsä uudistamisesta. Valitettavasti historia osoittaa, että se ei onnistu. Poliitikkojen pitää ottaa se vastuu, joka heille kansanvallassa kuuluu. Jos poliitikot eivät tee osaansa, työnantajayritysten on otettava ohjat käsiinsä. Niillä on monia keinoja vauhdittaa muutosta”.

Muutosta vauhdittaisi Yrittäjien mukaan tasavertaisuuden lisääminen. Pentikäisen mukaan on ”ennenkuulumatonta, että järjestäytymättömiä syrjitään jo lainsäädännössä”.

”Syrjinnän lopettamisen tärkeyttä korostaa vauhdilla laskeva järjestäytymisaste; yhä useampi haluaa pysyä liittojen ulkopuolella. Myös heillä pitää olla sanansa työpaikoilla”.

Askeleena oikeaan suuntaan Pentikäinen pitää sopimisen kieltojen poistamista lainsäädännöstä.

”Se on hyvä savotta nykyhallitukselle. Pienten yritysten äänen pitää kuulua paremmin. Se kuuluu parhaiten, kun sopiminen siirtyy laajalti työpaikoille”.

Lue lisää paikallisesta sopimisesta eli työpaikkasopimisesta täältä.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi