17.4.2018 klo 13:17
Uutinen

Suomen vanhin askarteluliike laittaa pillit pussiin – verkkokauppa ei kiinnosta

Vuonna 1958 perustettu tamperelainen Harraste Oy lopettaa toimintansa. Yrittäjä ei innostu myynnin siirtämisestä verkkoon, koska haluaa olla tekemisissä ihmisten kanssa.

Aamulehti kertoo Harraste Oy:n kauppiaasta Reijo Ritvasalosta, joka on jo muutaman vuoden ollut eläkkeellä mutta vetänyt sitkeästi askarteluliikettään Tuomiokirkonkadulla. Liike suljetaan kesäkuussa.

Ritvasalo teki jo 15 vuotta sitten päätöksen, ettei hän tule koskaan perustamaan nettikauppaa.

– En minä halua olla kuvaputken takana jossain takahikiällä varastokopissa, jossa on kaikki halvalla varastoituna. Haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä, mies perustelee Aamulehden haastattelussa.

Vuosien mittaan kivijalkamyymälän tuotteiden menekki on ollut laskusuunnassa, pitkälti nimenomaan askartelutarvikkeiden myyntiin keskittyneiden verkkokauppojen yleistyttyä.

Ritvasalo jäi virallisesti eläkkeelle 3,5 vuotta sitten. Liikettä on yritetty myydä.

– Tämä on sellainen sekamelska, ettei tätä kukaan ole huolinut ostaa. Ymmärrän sen kauhean hyvin, koska ei nuoressa väessä ole sellaista ihmistä, joka haluaisi ottaa tällaista työmäärää itselleen, Ritvasalo kertoo haastattelussa.

Urpo Lahtinen perustajajoukossa

Harrasteen historia on mielenkiintoinen. Yhtiön perusti joukko liikemiehiä, johon lukeutui myös Urpo Lahtinen. Toiminta ei kuitenkaan ollut kovin hyvin johdettua ja Harraste oli vaikeuksissa jo ensimmäisenä toimintavuotenaan. Ritvasalon isä osti lopulta lähes konkurssikypsän yrityksen. Reijo tuli töihin liikkeeseen vuonna 1972 ja sillä tiellä hän on edelleen.

Liikkeen suosituimpia artikkeleita ovat olleet koottavat pienoismallit. Nettikauppa on muuttanut pelikenttää niin, että pienoismallitkin hankitaan nykyisin sieltä.

– Meiltä ostetaan sitten se, mikä unohtuu tilata, esimerkiksi pieni maalipurkki. Vähän kuin kyläkaupasta haetaan se hiiva, joka unohtui ostaa isosta marketista. Ja sitten sanotaan, että onpa hyvä, että olette olemassa, Ritvasalo kuvailee nykymenoa.

Myös askartelutottumukset ovat muuttuneet radikaalisti. Siinä missä ennen lähes kaikki tehtiin alusta pitäen itse, nykyisin halutaan yhä enemmän puolivalmista. Ritvasalo pitää syynä kädentaitojen ruostumista.

Harrasteen liiketoiminnassa palvelulla on ollut suuri merkitys. Ritvasalo on tottunut ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia vaikkapa silloin, kun on etsitty oikeanlaista liimaa, jolla kaksi osaa pysyy yhdessä.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi