FEDin koronnosto ei heijastu ainakaan lyhyellä aikavälillä Eurooppaan, Mika Kuismanen sanoo.
8.8.2018 klo 19:49
Uutinen

Suomen Yrittäjät budjettiehdotuksesta: ”Kulukurin osalta puolitiessä”

Suomen Yrittäjät kaipaa hallitukselta lisää kulukuria ja toivoo, että yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvaan palataan vielä budjettiriihessä.

Valtiovarainministeriön tänään esittelemä budjettiehdotus ei pitänyt sisällään merkittäviä yllätyksiä, mutta Suomen Yrittäjät kaipaa lisää ehdotuksia kulukurin pitämiseen.

Ministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 1,7 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelan arvioidaan nousevan ensi vuonna 109 miljardiin euroon. Julkisen talouden velan kasvu on sen sijaan taittumassa.

– Kaikilla mittareilla mennään oikeaan suuntaan ja talouskasvu on edelleen hyvin vahvaa, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kommentoi ministeriön tiedotustilaisuudessa.

Orpo sanoi huolehtivansa, ettei suomalaisten ansiotuloverotus ainakaan kiristy. Hän ilmaisi huolensa talouskasvun hidastumisesta.

Yrittäjät: ”Taloudessa säästämisen varaa”

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen näkee valtionvarainministeriön budjettiehdotuksessa hyvää, mutta kulukurin osalta ehdotus jää puolitiehen. Kuismanen kaipaa työmarkkinauudistuksia, jotka vähentävät työttömyyttä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus vuodelle 2019 perustuu ennusteeseen, jossa kansantalous kasvaa kuluvana vuonna kolme prosenttia ja 2019 noin kaksi prosenttia. Ennustekuvan mukaan Suomen vienti kasvaa vientimarkkinoita nopeammin ja investointien kasvu pysyy positiivisena. Yksityinen kulutus on myös varsin vahvaa tänä ja ensi vuonna.

– Finanssipolitiikan virityksen tulisi olla kireämpi, Kuismanen sanoo.

– On virheellistä väittää, että lievästi kiristävämpi linja johtaisi yhteiskunnan palveluiden romuttumiseen. Valtiontaloudessa on säästämisen varaa. Menorakennetta voidaan myös suunnata tukemaan vahvemmin kasvua ja julkista toimintaa avata yksityisen sektorin hoidettavaksi, hän jatkaa.

Pelkkä kannustaminen ei pure riittävästi

Kuismasen mukaan hallituksen linja neutraalista veropolitiikasta on suhdannetilanteeseen nähden perusteltu, mutta kulukurin osalta VM:n ehdotus jää puolitiehen.

Huolimatta hyvästä työllisyyskehityksestä työttömien määrässä ei ole nähty merkittävää alenemista. Ministeriön ehdotus lisäresursseista työn vastaanottamisen kannustavuuden parantamiseen ja aktiivisen työnhaun tukeen ja työnhakijoiden palveluiden parantamiseen ovat erittäin tervetulleita.

– Mainitut tekijät eivät tule kuitenkaan puremaan työttömyyden kovaan ytimeen. Työttömien määrä alenee vain aidosti vaikuttavilla rakenteellisilla uudistuksilla, Kuismanen sanoo.

Suomen Yrittäjät on tyytyväinen ehdotukseen, jonka mukaan yrittäjien perheenjäsenten ansioperusteisen työttömyysturvaoikeuden toteutumiseen ehdotetaan 10 miljoonaa euroa. Se ei kuitenkaan korjaa yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvan pääongelmaa.

– Asiaan pitää palata budjettiriihessä. Myös yrittäjän perheenjäsenillä pitää olla oikeus työttömyysturvaan. Yrittäjän ei-omistavat perheenjäsenet pitää poistaa työttömyysturvan yrittäjä-käsitteen alta, Kuismanen sanoo.

Ehdotukset panostamisesta varhaiskasvatukseen ja toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaalilisä ovat Yrittäjien mielestä niin ikään tervetulleita.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita