31.10.2018 klo 11:45
Uutinen

Suomen Yrittäjät perustaa verkoston maahanmuuttajayrittäjille

Sylvester Ndubuisiezeh on yksi monista Suomen maahanmuuttajataustaisista yrittäjistä. Suomen Yrittäjät haluaa tukea heidän yrittäjyyttään ja perustaa verkoston sitä varten.

Ulkomaalaisten määrä on Suomessa kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Vuonna 2017 heitä asui Suomessa vähän alle 250 000 eli 4,5 prosenttia kaikista Suomessa asuvista. Määrä näyttää kasvavan. Moni heistä elättää itsensä ja perheensä pienyrittäjänä.

Siksi Yrittäjien hallitus päätti tiistaina 30.10. perustaa yrittäjäjärjestöön maahanmuuttajayrittäjien verkoston. Verkosto auttaa järjestöä tukemaan muualta Suomeen muuttaneita, jotka ovat jo tullessaan yrittäjiä tai perustavat yrityksen Suomessa. Voit hakea verkostoon täältä.

Työnantaja kannusti Sylveriä yrittäjyyteen

Nigerialaistaustainen Sylvester Ndubuisiezeh aloitti 13 vuotta sitten viherrakennusalalla. Viisi vuotta sitten hän päätti lähteä kokeilemaan omia siipiään yrittäjänä.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei käynyt aivan tyypillisen kaavan mukaan.

– Entinen työnantajani sanoi, että olet niin hyvä tällä alalla, että mikset perustaisi omaa firmaa. Hän kannusti minua eteenpäin yrittäjänä.

Ndubuisiezehin yritys Suomen Pihapojat Oy tekee pihasuunnittelua pääkaupunkiseudulla, mutta myös kauempana kuten Hämeenlinnassa ja Tampereella.

– Intohimo vaikutti paljon päätökseeni. Tykkään todella paljon siitä mitä teen, vaikka työ onkin välillä raskasta.

Yritys työllistää nyt kolme henkilöä. Ndubuisiezehin vahvuus on ollut aina kivitöissä ja niitä hän tekee edelleen, samalla kun johtaa yritystään.

– Joka vuosi olemme menneet eteenpäin. Jos kaikki menee hyvin tänä vuonna, palkkaan lisää työntekijöitä.

”Pidän Suomea turvallisena”

Yrittäjätaitojaan Sylvester on hionut muun muassa Helsingin Yrittäjien järjestämissä koulutustilaisuuksissa.

– Helsingin Yrittäjät on ollut suureksi avuksi. Siellä järjestetään koko ajan koulutuksia ja tapahtumia, mistä saa tietoa. Olen erittäin tyytyväinen jäsen.

Ndubuisiezeh tuli Suomeen Nigeriasta vuonna 2003. Hän on kiitollinen suomalaisille saamastaan kohtelusta.

– Pidän Suomea turvallisena. Kaikki haluavat auttaa toisiaan. Suurin haaste on ollut kieli.

Maahanmuuttajayrittäjille tapahtumia

Maahanmuuttajayrittäjille on luvassa tukea jo ennen verkoston työn alkua. Turussa ja Helsingissä järjestetään maahanmuuttajayrittäjille ja heidän kanssaan työskenteleville Business Unplugged -tilaisuudet.

Turun Business Unplugged järjestetään Turun Messukeskuksessa 8.11. ja Helsingin puolestaan Helsingin Tennispalatsissa 15.11.

– Luvassa on kiinnostavia maahanmuuttajayrittäjien tarinoita ja käytännönläheisiä työpajoja, Suomen Yrittäjien maahanmuuttajayrittäjyyden koordinaattori Kaisu Keisala-Kaseja kertoo.

Maahanmuuttajien parissa työskenteleville opettajille on oma työpaja, jossa keskustellaan vastuullisesta ja vaikuttavasta maahanmuuttajien yrittäjyysvalmennuksesta. Vapaus unelmoida -työpajassa keskustellaan koulutuksen ja työelämän rakenteista ja siitä, miltä ne näyttävät ja tuntuvat maahanmuuttajien näkökulmasta.

Lisäksi ohjelmassa on kaksi käytännönläheistä englanninkielistä työpajaa palvelumuotoilusta yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille.

toimitus(at)yrittajat.fi

Juttua muokattu 31.10. klo 15.57: lisätty tieto avoimesta hausta maahanmuuttajayrittäjien verkostoon.