3.5.2021 klo 10:02
Uutinen

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kevätkokousvieraana

Kuopion Yrittäjien kevätkokouksessa 29.4. vieraillut Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kertoi olevansa pettynyt hallituksen puoliväliriihen tuloksiin. – Olen pettynyt politiikan päätöksentekokykyyn. Olisi pitänyt panostaa kilpailukyvyn kasvuun ja pystyä päättämään esim. paikallisesta sopimisesta ja ansiosidonnaisen porrastamisesta. Uudistamistarpeet nähdään, mutta ei pystytä tekemään korjaavia toimenpiteitä.

Yrittäjäjärjestön vaikuttamistyö jatkuu, huomion ollessa nykyhetkessä ja tulevassa. – On vaara, että maailma liikkuu meitä nopeammin. On varmistettava, että suomalaiset yritykset pysyvät kilpailussa mukana. Jos ei pystytä uusiutumaan niin kilpailukyky menetetään – ja juuri tähän hallituksen päätöksillä on vaikutusta, sanoo Salminen. – Meidän on oltava tekemässä tulevaisuutta, tai joku muu tekee sen puolestamme. On varottava, ettei ideologia aja järjen edelle.

Koronatilanteessa yrittäjäjärjestöllä on ollut vahva rooli ja Yrittäjät on näkynyt vahvasti mediassa. – Kriisin alkaessa pystyimme erittäin nopeasti luomaan yrittäjien avuksi Kaikki koronasta -nettisivuston ja olimme vahvasti mukana ja tukemassa yrittäjiä koko järjestömme luottamus- ja palkatun henkilöstön voimin. Huomasin, että vaikka moni luottamushenkilö koki suurta epävarmuutta oman yrityksensä suhteen, niin haluttiin antaa aikaa myös muiden auttamiselle. Sitoutuneissa luottamushenkilöissä sekä henkilöstössämme ja yhteisöllisyydessä on meidän järjestön vahvuus, Salminen kiittää.

Salminen sanoo uskovansa siihen, että yritysten investoinnit elpyvät, ja lähtökohtaisesti terveet yritykset pärjäävät koronatukien avustuksella. – Voi olla, että koronatuet jatkuvat aina ensi vuoden puolelle saakka. Tukien ansiosta on vältetty pahin, vaikka enemmänkin olisi voitu tehdä. Esimerkiksi kuntia tuettiin hyvin avokätisesti verrattuna yrityksiin, kritisoi Salminen. – Kunnilla on monta tapaa auttaa yrityksiä toipumaan koronasta ja yksi niistä on hankintalain sallimissa rajoissa hankintojen keskittäminen paikallisesti. Kuulin, että Kuopiossa on käynnistetty Hankintojen kehittämisfoorumi, mikä onkin hyvä areena yhteiselle kehittämistyölle. Esimerkillistä toimintaa!

Salminen uskoo, että hallituksen aloittamat exit-suunnitelmat koronarajoitusten purkamisesta ovat luoneet tulevaisuudenuskoa yrityksiin. – Yrittäjät varautuvat jo markkinoiden avautumiseen mm. suunnittelemalla investointeja ja kutsumalla henkilökuntaa töihin. Tämä antaa mahdollisuuksia kriisistä toipumiseen nopeasti.

Konkurssilainsäädännön väliaikaisen lainsäädännön tuoman turvan poistuttua moni odotti Suomeen konkurssiaaltoa. Salminen sanoo yrittäjien sinnittelevän viimeiseen asti. – Ensin käytetään yrityksen varat, sitten henkilökohtaiset ja lopulta toimitaan, jos mahdollista, lainarahalla yrityksen toiminnan turvaamiseksi. Vaikka konkurssien määrä ei kasvanutkaan räjähdysmäisesti, niin moni miettii toiminnan alasajoa, ja lopettaneiden yritysten määrä lisääntyikin jo vuonna 2020. Yksi järjestön tehtävistä on huolehtia siitä, että lopettaneilla yrittäjillä on mahdollisuus myös halutessaan uuteen alkuun.

Kuopion Yrittäjien kevätkokouksessa puhunut jyväskyläläinen Petri Salminen valittiin Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi lokakuussa 2020.

Teksti: Kirsi Sisso-Litmanen, kuvat Krista Karhunen