20.8.2020 klo 15:57
Uutinen

Suomi.fi korvaa Katso-palvelun Kelan asiointipalveluissa – Muista hoitaa valtuutukset kuntoon

Katso-palvelu poistuu käytöstä viimeistään vuodenvaihteessa 2020. 26. syyskuuta mennessä jokaisella Työnantajan asiointipalvelun käyttäjällä pitää olla Suomi-fi tunnistusväline.

Useimmissa Kelan työnantaja-asiakkaiden ja yhteistyökumppanien asiointipalveluissa on jo siirrytty Katso-tunnistuksesta Suomi.fi-tunnistukseen. Kelan mukaan Katso-tunnistusta käyttää vielä muutama asiointipalvelu. Ne siirtyvät Suomi.fi-palvelun tarjoamiin vahvan tunnistautumisen tapoihin vuoden 2020 syksyyn mennessä. Vahvan tunnistuksen välineitä ovat pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja varmennekortti.

Myös Katso-palvelun valtuutustoiminnot korvataan Suomi.fin vastaavilla toiminnoilla vuoden 2020 aikana, Kela tiedottaa. Suomi.fi valtuudet on annettava kaikille Työnantajan asiointipalvelun käyttäjille mahdollisimman pian. Valtuudet annetaan Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa.

Yritys antaa toimihenkilöille asiointivaltuuden yhteen tai useampaan valtuusasiaan

Jos henkilöllä on rekisteritietojen perusteella oikeus edustaa yritystä yksin, hän voi hoitaa yrityksen asioita Kelan asiointipalveluissa asemansa perusteella. Näin on esimerkiksi toimitusjohtajalla ja elinkeinonharjoittajalla. Kaikilla muilla yrityksen tai yhdistyksen asioita hoitavilla henkilöillä pitää olla valtuudet Kela-asioiden hoitamiseen.

Kunkin asian hoitoon tarvittavat valtuudet voi antaa Suomi.fin Valtuudet-palvelussa. Kelan mukaan osa organisaatioista antaa valtuutusoikeuden virkailijavaltuuttamispalvelussa ennen kuin pääsee käyttämään omatoimisesti Valtuudet-palvelua.

Yrityksen pitää antaa toimihenkilölleen asiointivaltuus, joka kattaa yhden tai useita valtuusasioita.

Tarkista, mitä valtuuksia Kela-asiointiin tarvitaan

Valtuuttaja voi rajata asiointipalvelun käytön vain niihin asioihin, joita kukin henkilö työtehtävässään tarvitsee. Yritys voi valtuuttaa toisen yrityksen hoitamaan tiettyjä asioita.

Voit tarkistaa, mitä valtuuksia tarvitaan Kela-asiointiin työnantajien asiointipalveluissa ja yhteistyökumppanien asiointipalveluissa.

Kuka voi hoitaa yrityksen asioita ilman valtuutusta asemansa perusteella?

Yritysten ja yhdistysten vastuuhenkilöt voivat käyttää Kelan asiointipalveluja ilman valtuutusta asemansa perusteella. Tällaisia ovat julkiseen rekisteriin, kuten kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) rekisteröidyt henkilöt, joilla on seuraava asema: mm. elinkeinonharjoittaja, toimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen, varatoimitusjohtaja ja selvitysmies.

Edellä mainitut henkilöt tarvitsevat kuitenkin valtuudet sosiaaliturvatietojen sähköisen vaihtojärjestelmän (EESSI) käyttöön.

Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävät monet palvelut.

toimitus (at) yrittajat.fi