13.9.2021 klo 10:05
Uutinen

Suoraa puhetta työstä, jaksamisesta ja uskalluksesta – Katso kolmen yrittäjän tarina

Kaupallinen yhteistyö: Elo

Paras vertaistuki yrittäjälle on toinen yrittäjä. Vertaistuelle on tarvetta, sillä yrittäjä seisoo useita kertoja uransa aikana tienhaarassa pohtimassa omia valintojaan ja niiden vaikutuksia yritykseensä.

Risteyskohdat voivat liittyä arjen pyörittämiseen, omaan jaksamiseen, tulevaisuudenuskoon tai uskallukseen. Siinä olivat lähtökohdat ainutlaatuiselle Risteyksessä-dokumenttielokuvalle, jonka taustavoimana on työeläkeyhtiö Elo. Elokuva on tehty yhteistyössä Espoon, Helsingin ja Vantaan Yrittäjien kanssa.

Elo halusi tehdä dokumenttielokuvan kunnianosoituksena suomalaisille yrittäjille, joilla ei ole ollut korona-aikana helppoa. Elokuvassa korostuu, miten tärkeää on yrittäjän oma jaksaminen ja työkyky. Niiden varassa on usein koko yritys. Elokuva on tarkoitettu myös innostamaan niitä, jotka vielä miettivät yrittäjyyttä. Se puolestaan vaatii ennen kaikkea uskallusta.

Kurkistus kulissien taakse paljastaa dokumenttielokuvan pääosan esittäjät: Hakola Huonekalun toimitusjohtajan Annaleena Hakolan, Romu Keinäsen vetäjän Toni Keinäsen ja Kuivalihakundina tunnetun yrittäjä Timo Lahden.

Kolmikko kertoo avoimesti oman tarinansa. Mukana on iloa ja ylpeyttä, mutta myös rehellistä pohdintaa omasta ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Kaikilla kolmella on vahva usko tulevaisuuteen.

Annaleena halusi pelastaa paappansa perustaman perheyrityksen. Kovalla työllä ja siitä seuranneella yrityksen kasvulla on ollut hintansa. Burn out herätti Annaleenan pohtimaan arkea uusiksi.

– Kasvaminen on ihanaa, mutta myös uuvuttavaa. Muutos on jatkuvaa ja välillä havahtuu miettimään, muistaako itse mitään viimeisestä viidestä vuodesta. Meille kasvu ei saa olla itseisarvo, koska kaikkein tärkeintä on ensiluokkainen laatu, siitä ei tingitä, yrittäjä pohtii.

Timo kyllästyi huonoon kuivalihaan. Alkoi vuosien mittainen uusien asioiden opettelu ennen kuin kuorma-autokuljettajasta kuoriutui Kuivalihakundi.

– Haluan tarttua asioihin, joita ei ole aiemmin tehty. Suomessa kuivalihan valmistus on uusi juttu. Olen ylpeä siitä, että pystyn työllistämään nyt 19 henkilöä, Timo kertoo.

Toni puolestaan seuraa pelottomasti isänsä, romukeisarin, jalanjälkiä. Romu Keinäsen kierrätyslaitokset jauhavat tonneittain romumetallia maailmalle.

Yrittäjän mukaan aiemmin tehtyjä päätöksiä on turha jäädä katumaan, vaan katse on pidettävä tulevaisuudessa. Virheistä pitää oppia. Yksi tärkeä oppi liittyy omaan jaksamiseen.

– Nuorempana aloitin työt jo kuudelta ja lopetin illalla kymmeneltä. Nykyään pidän työasiat ja vapaa-ajan erillään, Toni sanoo.

Katso kolmen yrittäjän tähdittämä Risteyksessä-dokumenttielokuva.