25.2.2021 klo 15:20
Uutinen

Suoritatko oman jaksamisesi kustannuksella?

Terapeutti, kirjailija ja yrittäjä Tommy Hellsten saapui 24.2. Hyvinvointikartta-hankkeen aloitusseminaariin puhumaan Yrittäjän hyvinvoinnista.

Puheenvuorossaan hän herätteli kuulijoita kyseenalaistamaan omaa toimintaansa ja läsnäoloaan.

Hellstenin kokee, että nykyajan ihminen on irtaantunut itsestään ja läsnäolostaan. Pahaa oloa kompensoidaan kiihdyttämällä tekemisen määrää ja vauhtia.

– Ihminen ei enää vaali omaa itseään ja hyvinvointiaan. Mitä enemmän tekee ja suorittaa, sitä kauemmas irtautuu oleellisesta, eli itsestään. Tällaisessa maksimaalisessa suorittamisessa henkilö irtaantuu itsestään ja tekeminen villiintyy. Tästä seuraa väsymystä ja uupumusta, Hellsten avaa.

Hellsten kuvailee väsymyksen ja uupumuksen eroa seuraavasti:

Uupumus on psyykkinen tila, väsymys fyysinen. Väsymys helpottaa levolla, uupumus tutkimalla omaa toimintatapaa. Uupuminen on yhteydettömyyttä omaan itseen. Kun ihminen kadottaa yhteyden omaan itseensä, hän kompensoi oloaan hillittömällä tekemisellä. Tämän kaltainen ”tehokkuus” on valitettavasti tätä päivää.

Lääkkeeksi työn nielemille Hellsten tarjoaa aktiivista läsnäoloa. Kun olet yhteydessä itseesi, tunnistat väsymyksesi ja vedät siitä johtopäätökset ja lepäät. Oleminen on aktiivinen tila, jossa persoona on läsnä siinä mitä tekee. Oikeasti läsnä oleva henkilö tunnistaa itsestään väsymisen merkit ja lepää sekä vaihtaa toimintatapaansa ennen kuin uupuminen on jo päällä. Läsnä oleva ihminen pystyy myös priorisoimaan työtehtäviään ja jättämään moniajon pois. Hän on tietoinen ja läsnä voimavarojensa suhteen.

– Nykyaika ihailee suorittamista ja menestymistä. Jollei yrittäjä ole tätä, hän kokee häpeää ja huonoa ihmisarvoa. Pidä yhteys itseesi, kuuntele itseäsi. Mitä sinä oikeasti haluat ja tarvitset?

Matka hyvään läsnäoloon

Kuinka sitten päästä läsnäolon tilaan? Tähän Hellstenillä on selkeä ohje: Ole rohkea äläkä pelkää kontrollin menettämistä.

– Ihmisen sisällä on pelokas pupu, jonka selkään me hyppäämme ja ratsastamme tulevaisuuteen kohti ongelmia, joita ei koskaan tule. Älä hyppää sen pupun selkään.

Pidä yhteys itseesi, kuuntele itseäsi, kaikki toiminta ohjautuu olemisesta käsin. Kulttuurissamme halutaan tehokkuutta ja se tehdään ihmisten kustannuksella. Hellstenin mielestä tehokkuus ei saa perustua ihmisen alasajoon. Tulevaisuuden johtajilta tarvitaan hänen mukaansa erityisesti kykyä johtaa ihmisiä.

– Johtajan olisi hyvä oppia tuntemaan itsensä, jotta hän voi ymmärtää ja kunnioittaa muita. Meitä kaikkia ihmisiä yhdistää syvä halu tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Tässäkin tarvitaan läsnäoloa, Hellsten kiteyttää.