Matamin Lumon Kahvikammarista on tullut turistien suosikkikohde.
Matamin Lumon Kahvikammarista on tullut turistien suosikkikohde.
7.8.2023 klo 14:11
Uutinen

Supersuositun kahvilan pihalla on pitkä jono aamukymmeneltä – Yrittäjä väsähti 15-tuntisiin työpäiviin: ”Enempää emme pysty leipomaan”

Suomen ihanimman kahvilan tittelin voittaneessa Matamin Lumon Kahvikammarissa käy jopa 500 asiakasta päivässä.

Kesälahdella sijaitseva Matamin Lumon Kahvikammari on tänä kesänä valloittanut tuhansien matkailijoiden sydämet.

Kahvila on niin suosittu, että jono vanhan kansakoulun eteisestä yltää pitkälle ulos postilaatikolle asti heti kymmeneltä, jolloin kahvila avaa ovensa.

Kesäkaudella asiakkaita on käynyt jopa 400–500 päivässä. Yrittäjä Hannele Uuksulainen on syystäkin väsynyt.

– Tällä hetkellä jaksaminen on aika huonoa, olen ihan poikki. Odotan syyskuun alkua ja lomaa lastenlasten kanssa, hän kertoo.

Uuksulainen tekee itse 15-tuntista työpäivää. Elokuussa kahvila on kiinni maanantaisin ja tiistaisin.

– Tänään piti käydä kahvilalla kun pesukonetta korjataan. Pihalla pyöri ihmisiä, jotka olisivat halunneet tulla sisään. 

Keittiössä 40 astetta lämmintä

Kesäsesongin aikana Kahvikammarissa on ollut yrittäjän lisäksi kuusi työntekijää. Lisäksi Uuksulaisella on ollut apunaan kaksi vapaaehtoista ”talkoomummoa”, joista toinen on yrittäjän 80-vuotias äiti.

– Äiti on halunnut tulla auttamaan tiskaamisessa. Toinen vapaaehtoinen on 77-vuotias, Uuksulainen kertoo.

Vuoden 2022 tammikuussa perustettu kahvila toimii alun perin kansakoulun opettajien käyttöön tarkoitetussa huoneessa. Tila on auttamattoman pieni nykyiseen kysyntään verrattuna.

– Kun aloitin toiminnan, ajattelin, että asiakkaita ei tulisi hirmuisen paljon. Kesälahti on kuitenkin niin pieni paikka. Suosio on yllättänyt ja osoittanut, että tila on tosi huono ja epäkäytännöllisen pieni. Kesäaikaan keittiössä on ollut tukahduttavan kuuma lämpötilan noustessa 40 asteeseen.

– Jos avaamme kymmeneltä, puolenpäivän jälkeen olemme saattaneet myydä jo kymmenen kakkua. Enempää emme pysty leipomaan, koska kylmäsäilytystiloja ei ole riittävästi.

Uuksulainen etsii parhaillaan uutta liiketilaa, mutta toisaalta kansakoulun miljöö on tehnyt häneen vaikutuksen. Samalla alueella on muutakin turisteja kiinnostavaa toimintaa kuten taidenäyttelyjä.

– On minua pyydetty muillekin paikkakunnille, mutta kai minä täällä Kesälahdella pysyn.

”En tiennyt äänestyksestä mitään”

Todellinen piristysruiske Uuksulaisen kahvilan suosiolle oli voitto Kotiliesi-lehden Suomen ihanimman kahvilan äänestyksessä.

– En tiennyt koko asiasta mitään. Kun äänestys tuli julki ja kuulin siitä, lupasin järjestää juhlat, jos voitan. Nyt ne täytyy järjestää.

Suosion salaisuutena Uuksulainen pitää reilun kokoisia ja laadukkaista paikallisista raaka-aineista valmistettuja leivonnaisia. Kesällä suosituimpia tuotteita ovat olleet täytekakku ja erilaiset gluteenittomat piirakat.

Lähes päivittäin tuotteet loppuvat kesken.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen