9.8.2021 klo 14:46
Uutinen

SY:n Salminen: Ilmastonmuutos otettava yrityksissä vakavasti – ”Yritysten täytyy olla mukana tuomassa ratkaisuja ilmastonmuutokseen”

Ilmastonmuutosta torjuvilla toimilla on kiire. Tämän todistaa Kansainvälisen Ilmastopaneelin raportti, joka julkaistiin maanantaina.

Kansainvälisen Ilmastopaneelin raportin mukaan ilmasto lämpenee seuraavan kahden vuosikymmenen aikana todennäköisesti enemmän kuin 1,5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna lähes kaikissa skenaarioissa. Odotettavissa on äärisäitä ja tuhoa laaja-alaisesti.

Ilmaston hyväksi tehtävien toimenpiteiden, kuten päästötavoitteiden aikataulua, on kiristettävä.

Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Petri Salminen katsoi lähetystä raportin julkistuksesta, ja pohti yritysten roolia ratkaisujen kehittämisessä.

– Ilmastonmuutos on otettava huomioon yritysten toiminnassa, sillä vaihtoehtoja ei ole. Suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus olla tuomassa ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Yritysten pitääkin olla mukana, sillä muuten pelkään, että yritykset nähdään osana ongelmaa, mikä näkyy sitten verotuksessa ja sääntelyssä, Salminen miettii.

Hänen mukaansa Suomi voi olla kokoaan suurempi toimija ratkaisuissa, mutta vain jos myös pk-yritykset voivat menestyä ja olla kilpailukykyisiä.

– Suomessa on paljon osaamista ilmastoratkaisujen kehittämiseen metsäteollisuuden, tuotantolaitosten suunnittelu- ja valmistusosaamisen, investointihyödykkeiden tuottamisosaamisen ja ohjelmistoalan myötä. Pienillä yrityksillä suuri rooli sekä kehittämistyössä että alihankintaverkostojen kautta.

Salminen muistuttaa, että ilmastotyössä tulee huolehtia yritysten kilpailu- ja uudistumiskyvystä. Myös yrityssektorin ja tiedeyhteisön yhteistyö keskeisessä roolissa.

– Päättäjien pitää esimerkiksi verotuksen kautta huolehtia, että yritykset, erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset voivat säilyttää kilpailu- ja investointikykynsä uusien ratkaisujen kehittämisessä ja käyttöönottamisessa. Kasvava joukko yrityksiä niin teollisuuden kuin palvelujenkin puolella on jo tehnyt toimenpiteitä, koska se on kannattavaa myös liiketoiminnan näkökulmasta, Salminen toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi