16.11.2022 klo 08:40
Uutinen

Täällä on kaikki mi kallista on

Keski-Suomen kotiseutulaulun sanat ovat tänä vuonna käyneet kirjaimellisesti toteen. Inflaatio laukkaa kymmenessä prosentissa, ja sen vaikutukset huomaa kaikkialla. Ei kuitenkaan niiden pk-yritysten hinnoittelussa, jotka eivät pysty siirtämään kustannusten nousua omiin hintoihinsa pitkien sopimusten vuoksi. Tämä koskee myös kilpailutettuja julkisia hankintoja, joiden hinnat eivät jousta. Jokainen työtehtävä tuottaa pahimmillaan tappiota tekijälleen.

Ikäviä uutisia konkursseista on saatu, niitä on tullut myös aiemmin vakavaraisissa yrityksissä. Jokaisen kannattaakin laskea tarkkaan oma kantokykynsä talven kallistuvilla energiahinnoilla ja tehdä selviytymissuunnitelma. Apua yrittäjäverkostosta ja asiantuntijoilta kannattaa hakea mieluummin varhain kuin myöhään, yksin ei kannata jäädä painiskelemaan. Jos konkurssi tulee, sekään ei ole maailmanloppu.

Energiamarkkina on kansainvälinen, jossa kysynnän ja tarjonnan suhde ratkeaa laajalla alueella. Puhtaasti tuotanto- ja kulutusmääriä Suomen rajojen sisäpuolella tarkastellen oma tilanteemme ei ole heikoimpien joukossa. Jos ja kun Olkiluoto 3 saataisiin toimintaan, lähestyisimme käsittääkseni omavaraisuutta sähkön tuotannossa nykyisillä kulutusmäärillä.

Sähkön kulutus kuitenkin kasvaa tulevaisuudessa, ja markkina on kansainvälinen. Ratkaisuja uusiutuvan energian tuotannon kasvattamiseen kaivataan. Aurinko- ja tuulienergia täydentävät toisiaan, mutta tarvitsevat säätövoimaa rinnalleen, jotta niitä voidaan merkittävästi kasvattaa ja kaikki energia hyödyntää. Paikallisetkin ratkaisut säätövoimaan ovat mahdollisia, ja myös nykyisiä kaukolämpöverkkoja voidaan hyödyntää uudella tavalla. Ehkä näemme vielä pieniä ydinvoimaloita ja vetyratkaisuja osana energiajärjestelmää.

Tänä talvena on tärkeää säästää sähköä, vaikka itsellä olisi edullinen määräaikaissopimus. Kulutushuippujen tasaaminen auttaa kaikkia ja tukee elinvoimaa lähellä ja kauempana. Sarjayrittäjä ja tulevaisuustutkija Risto Linturi arvioi 9.11. Keski-Suomen Tulevaisuusfoorumissa, että tulevaisuuden ratkaisu sähkön säästö ei ole. Sen sijaan panostaminen uusiutuvan energian tuotannon kasvattamiseen laskee sen hintaa ja mahdollistaa yritysten hiilineutraalia kasvua läpi toimialojen.

Keski-Suomen Yrittäjäjuhlaa juhlitaan Eteenpäin-teemalla 28.1.2023. Yrittäjäenergiaa riittää!

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät

Kirjoitus on julkaistu Keski-Suomen Yrittäjäsanomissa 16.11.2022.