24.12.2017 klo 11:02
Uutinen

Taikakepparin suosio tuonut kymmeniä työpaikkakyselyitä – ”Työntekijän palkkaaminen iso riski, mutta se on edessä”

Joulun suosikkilahjan, keppihevosen, valmistajat ovat joutuneet myymään eioota, kun suosio on ollut niin kovaa. Joulukauppaan valmistautuminen jäi Taikakepparilla kansainvälisen hevostapahtuman takia lyhyeksi.

Lokakuisessa Helsinki International Horse Show’ssa myytiin koko varasto loppuun. Viime kuukausina päivät ovatkin keppihevosbisneksessä olleet pitkiä.

– Olen tehnyt ihan järkyttävän pitkää päivää – 10-14 tuntia joka päivä, myös viikonloppuisin, Virva Klaasio sanoo.

Kesästä asti keppihevosia on tehty myös viikonloput, lukuun ottamatta yhtä 1,5 viikon lomaa.

– Ne, jotka jäivät viime vuonna ilman, ovat tilanneet joululahjansa jo kesäkuussa. Olemme päivittäneet joka ilta verkkokaupan, ja joka ilta myydään loppuun.

Kymmenittäin työpaikkakyselyjä

Taikakeppari alkoi muotoutua vuonna 2013, kun Virva teki tyttärelleen Julia Aarrekivelle yhden keppihevosen.

– Tyttö innostui siitä ja rupesi väsäämään niitä. Vuonna 2015 hän teki jo muutamia hevosia myyntiin, ja 2015 lopussa perustimme toiminimen, kun kysyntää alkoi olla.

Kun äiti ja tytär perustivat toiminimen, Julia oli vain 11-vuotias. Viime kesänä yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi.

Medianäkyvyys on tuonut runsaasti työpaikan kyselijöitä. Yrityksessä oli eräs ompelija työkokeilussa hiljattain. Kyselyitä on ollut jopa 70 kappaletta.

– Kaikki tekeminen on 95-prosenttisesti minun vastuullani, valitsemme huolella tulevan työntekijän. Tässä ei kuitenkaan ole isot katteet. Palkkaaminen on pienyrittäjälle ongelmallinen, kun pitäisi vähän tietää tulevasta työntekijästä, että onko hän motivoitunut.

– Etsintä jatkuu yhä. Ompelijaa, joka on nopea, ja laatu hyvä, on hirveän vaikea löytää. Emme halua lähteä teettämään Aasiassa, vaan teemme suomalaista käsityötä, koska se on brändimme.

Klaasion mukaan heihin on ollut yhteydessä kiinnostunut jälleenmyyjä Ruotsista. Mutta vielä ei tuotanto taivu sellaiseen.

Kuva: Taikakeppari Oy

Jouluhässäkkä vailla vertaa – Myös kansainvälisiä asiakkaita

Keppihevosvalmistajalla on kovan kysynnän takia ollut toimitusvaikeuksia kaiken aikaa, varsinkin joulusesonkina. Kun Julia aloitti yläasteen, yritystoiminta on pääasiassa Virva Klaasion kontolla. Sähköpostikyselyihin vastaamiseen ei tahdo yrittäjän aika nyt riittää.

Virva Klaasio tuli keppihevosliiketoimintaan mukaan täysipäiväisesti kesällä 2017.

– Kun tulin mukaan tähän, saimme lisää poweria hommaan ja lisää myyntiä. Joulusesongin myynti on tuplaantunut vuodentakaiseen nähden. Teemme keppihevosten varusteet mittatilauksena asiakkaiden toiveiden mukaan.

Siihen asti vastuu oli Julia Aarrekivellä, ja äiti organiseerasi taustalla. Brändin patentti on Virvan omistuksessa.

Taikakepparin verkkokauppaan lisättiin kielivaihtoehdoiksi myös englanti ja ruotsi vuoden alussa. Kaukaisin toimitus on ollut Australiaan Suomen suurlähetystöön.

Siivu kodista ”keppihevoskaaosta”

Klaasio on viihtynyt yrittäjänä.

– On ihanaa, että niin monet ihmiset arvostavat suomalaista työtä ja halutaan nimenomaan ostaa suomalainen tuote. Minut vetää sanattomaksi se, että suomalainen tuotteemme pärjää maailmalla. Suosio vetää hiljaiseksi.

Äiti Virva on koulutukseltaan pukuompelija ja hän onkin piirtänyt kaavat perushevosmallistoon. Erikoishevoset ja uniikit kappaleet ovat Julian piirtämiä.

Kotitalosta noin 70 neliötä on muutettu Taikakepparin käyttöön.

– Asumme keppihevoskaaoksessa, Klaasio naureskelee.

Klaasio on miettinyt bisneksen laajentamista, mutta äiti ja tytär ottavat varovaisesti ja katsovat, onko kyseessä vain ohimenevä keppihevosbuumi.

Suomalaisten kateus harmittaa Klaasiota.

– Jokainen saa tulosta aikaiseksi, jos painaa työtä 12 tuntia päivässä, mutta kukaan ei ole valmis tekemään sitä työtä.

– Keppareiden piirissä on paljon sellaisia, jotka tekevät keppareita pimeästi. Ei varmaankaan ymmärretä sitä, että lapsenkin kuuluu maksaa veroja. Hyvää tukea saa esimerkiksi 4H-liitolta.

Virva Klaasio kertoo heidän olevan Suomen edullisin keppareita valmistava yritys.

– Keppihevosissa yksilöllisyys on tärkeää, jos joku kopioi jonkun ideoita, niin asiakaskunnalta saa vihat päällensä.

Julia harrastaa keppihevosia ja käy kepparikisoissa ja -tapahtumissa. Julia on myös aloittanut pitämään Taikakepparin liveä Instagramissa, jossa useampi sata katselijaa voi kysellä yrittäjiltä ja katsoa hevosten valmistusta.

Kuvat: Taikakeppari

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi