30.8.2021 klo 10:06
Uutinen

Takaisin töihin, takaisin lounaalle!

Koronapandemia on aiheuttanut suomalaiselle lounasmarkkinalle mittavia haittoja. Ravintola-alalle on koitunut miljardiluokan taloudelliset menetykset, ja kuluttajien lounastottumukset ovat muuttuneet epäterveellisemmiksi. Samalla suomalaisilta jää lounasetua käyttämättä yli 500 miljoonan euron arvosta.

Kaupallinen yhteistyö: Eazybreak

Koronaviruspandemia ja sen torjumiseksi tehdyt rajoitustoimet ovat vaikuttaneet kaikkien suomalaisten elämään jollain tavalla. Kenties merkittävimpiä koronarajoitusten seuraukset ovat olleet ravintola-alalla. Lounasmarkkinassa on tällä hetkellä nähtävissä kaksi suurta ongelmaa.

Ongelma 1: Ravintola-alalle valtavat menetykset

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennusteen mukaan majoitus- ja ravitsemistoimialan liikevaihto laski vuonna 2020 29 % eli noin 2,2 miljardia euroa verrattuna vuoteen 2019. Liikevaihdon romahdus on aiheuttanut lomautuksia ja irtisanomisia lukuisissa alan yrityksissä.

Toipuminen tilanteesta vie MaRa ry:n mukaan ainakin 2 vuotta. Jatkuvasti muuttuva koronatilanne ja sen torjumiseksi tehtävät rajoitustoimet aiheuttavat ravintoloiden toimintaan jatkuvasti lisää epävarmuutta, minkä takia ravintoloihin kaivataan kipeästi lisää asiakkaita.

Ongelma 2: Lounastavat muuttuneet epäterveellisemmiksi

Reetta Kaarnakorven vuonna 2021 valmistuneen pro gradu tutkielman mukaan kotona työskennellessä syödään aiempaa epäterveellisempiä aterioita ja ateriarytmi on monelle pelkkä muisto. Tilanne heikentyy entisestään, kun teemme töitä tai selaamme älypuhelimen uutisvirtoja lounaan aikana. Tällöin aivomme eivät saa kaipaamaansa hengähdystaukoa.

Lounastauko on erityisen tärkeä hetki yhteenkuuluvuuden tuntemiseksi ja tuen saamiseksi työtovereilta. Lounastauolla voimme oppia tuntemaan kollegoitamme työpaikan ulkopuolella ja syventää välisiämme suhteita. Näin aivomme palautuvat aamupäivän rasituksesta ja olemme iltapäivällä luovempia ja tuottavampia. Voimme myös keskustella mieltämme askarruttavista tilanteista ja etsiä yhdessä ratkaisuja ongelmiin oman ajattelun ulkopuolelta.

Suomalaisilta jää tänä vuonna lounasetua käyttämättä yli 500 milj. euroa

Vuoden 2020 alussa lounasedun käyttö laski jopa 70 %. Tilanne on sittemmin parantunut, mutta alalla ei olla missään nimessä palattu koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

Epassin ja Eazybreakin yhteisen arvion mukaan suomalaisilta kuluttajilta jääkin tänä vuonna lounasetua käyttämättä yli 500 miljoonan euron arvosta. Summa on merkittävä, ja sen saaminen ravintoloiden käyttöön auttaisi toimialaa palautumaan koronakriisistä.

”Jos jokainen lounasedun omaava suomalainen söisi kuukausittain yhden ravintolalounaan enemmän, ravintola-alalle saataisiin kiertoon syys-joulukuussa 2021 vähintään 60 miljoonaa euroa.”

Palaa lounaalle nyt

Lounastamalla säännöllisesti takaat terveellisemmän ateriarytmin ja pysyt virkeänä koko työpäivän. Voit myös tuulettaa ajatuksia kollegoidesi kanssa. Samalla tuet kipeästi asiakkaita kaipaavia ravintola-alan yrityksiä omalla pienellä panoksellasi.

Jos jokainen lounasedun omaava suomalainen söisi kuukausittain yhden ravintolalounaan enemmän, ravintola-alalle saataisiin kiertoon syys-joulukuussa 2021 vähintään 60 miljoonaa euroa.

Lounasetu helposti Suomen Yrittäjien kumppani Eazybreakilta

Suomen Yrittäjien jäsenenä saat lounasedun käyttöösi helposti Eazybreakilta. Eazybreak on Suomessa perustettu yritys, joka tarjoaa äärimmäisen helppokäyttöistä mobiilipalvelua työsuhde-eduille. Palvelu toimii täysin digitaalisesti, ja automatisoi kaiken turhan työn kuten edunjaot sekä laskutuksen.

Suomen Yrittäjien jäsenenä saat Eazybreakin käyttöösi jopa -60 % alennuksella.