Taksipalvelua Lopella: Kauppakassit kotiin asti ja halotkin hakataan

Lopen vuoden yritykseksi 2021 on valittu Jaana Toivosen Taksi. Yrittäjä saa jatkuvasti palautetta ihmisläheisestä palvelustaan ja avuliaisuudestaan.

Ennen omaa yrittäjyyttä Jaana Toivonen teki toimistotöissä ja tuurasi vanhempiensa taksiyrityksessä viikonloppuisin sekä loma-aikoina. Siitä syntyi hiljalleen ajatus omasta yrittäjyydestä. Taustavaikuttimena oli erityisesti halu auttaa ihmisiä. Oma taksiyritys starttasi vuonna 2007.
– Asiakkaita on ihan laidasta laitaan ja kaikki ovat mukavia. Täällä maaseudulla autamme toisiamme kyydittämisen ohella. On tullut kannettua kauppakassit sisään, välillä hakattua halkoja ja olenpa eräällä asiakkaalla käynyt nurmikkoakin leikkaamassa, muistelee Toivonen.

Moni henkilökohtaisessa palveluammatissa työskentelevä saattaa luontaisesti toimia luottamuksellisena ”kyökkipsykologina” ja monenmoisen pikkupalveluksen tekijänä. Taksamittarin ääreltä on jäänyt lukuisia mukavia muistoja.
– Muistelen erästä joulua, kun olimme lähdössä vanhempien luo joulun viettoon. Eräs asiakas soitti: ”Jaana, kinkku on uunissa, mutta kinkkuveitsi puuttuu.” Tyynnyttelin, että kyllä järjestyy ja veimmekin sitten pienen mutkan kautta veitsen perille. Ei niistä koskaan vaivaa ole vaan päinvastoin, tapahtumia on kiva jälkikäteen muistella.

Jaana Toivonen on yksinyrittäjä ja palvelee asiakkaita yhdellä autolla. Merimiehen ammatistaan kotisatamaan pysyvästi jäänyt aviomies tuurailee silloin tällöin. Työajat ovat taksinkuljettajalla pääsääntöisesti epäsäännölliset. Kun lapset olivat vielä pieniä, niin he totesivat, että ”kyllä äiti on melko vauhdikas menijä”.
– Onneksi olen aika vähäuninen ja jaksan hyvin valvoa yölläkin. Välillä on vedetty kuskin asu suoraan yöpaidan päälle, kun kyytiä on tarvittu. Ja kun mies oli merillä töissä, saatoimme toisinaan moikata kotiovella, kun toinen tuli ja toinen meni. Kun vapaa-aikaa herkeää, tykkään olla luonnossa ja erityisesti Lapissa, kertoo Jaana.

Taksiuudistus toi muutoksia

Taksiala vapautui kilpailulle heinäkuussa 2018. Uudistuksessa luovuttiin monista rajoituksesta ja alan säännöksestä, kuten hinnoittelu, ajovuorojärjestys, yrityskohtaiset automäärät sekä pysyvät asemapaikat. Jaana Toivonen kertoo, että Lopella muutos ei todellakaan näkynyt Helsingin kaltaisina käsirysyinä taksitolpilla.
– Muutos ei meidän kulmilla näkynyt kovin radikaalisti. Toki sen huomasi, että täällä pyöri aikaisempaa enemmän takseja muilta paikkakunnilta, kun päivystysvelvoitteet ja asemapaikkarajoitukset poistuivat. Hintataso on pysynyt melko tasaisena ja esimerkiksi Kela korvaa terveydenhuoltoon tehtyjä kyytejä oman taksansa mukaan.

Kela-taksikyydit tilataan kilpailutetuilta yrityksiltä. Lopella näitä hoitaa Taksi Helsinki Oy ja 2022 alusta myös Uudellamaalla toimiva Lähitaksi.
– Edellä mainitut yritykset jakavat kyytejä meille seudulle koneelta oman vuorottelujärjestelmän kautta. Alle 16-vuotiaat pystyvät tilaamaan Kela-kyydit suoraan haluamiltaan autoilijoiltaan. Tämä on hyvä, sillä lapselle on turvallista asioida saman, tutun kuljettajan kanssa.

14 vuotta yrittäjänä on sujunut päivä kerrallaan hyvin. Kun eri toimialoja rassaavat tuotannontekijöiden hintojen nousu ja saatavuus, taksiyrittäjän kustannusrakenteessa näkyy esimerkiksi kohonneet polttoaineiden hinnat. Silti Toivonen ajelee kohti huomista toiveikkain mielin.
– Vuoden yrittäjävalinta oli todella yllätys ja mieluinen sellainen.