HoiDOGki sisältä
12.8.2022 klo 07:30
Uutinen

Tälle nokkelasti nimetylle liikkeelle korona on ollut pelkästään vauhdittaja

HoiDOGki- eläintarvikeliike, sijaitsee kirjaimellisesti Oriveden ytimessä. Sekä kaupungintalolle että kaupungin oripatsaalle on matkaa kivenheitto. Vierailutiistaina myymälässä päivystää Tero Jaakkola, yksi perhefirman kolmesta osakkaasta. Hänen lisäkseen yrittäjinä eläintarvikeliikkeessä toimivat hänen siskonsa Tiina Jaakkola sekä heidän äitinsä Anne-Mari Jaakkola. Viimeksi mainittu on myös yrityksen perustaja.

Alaa eläintarvikemyyntiin löytyy useampi sata neliöitä. Tänne muutettiin 2020 lisätilan perässä. Muuttomatka oli vaatimaton. Aiemmin liike toimi saman kiinteistön toisella puolella. Tilat ovat joskus aiemmin olleet pankkikäytössä. Siitä todisteena on edelleen vankannäköinen holvi.

Lisää tilaa keskellä koronaa

Se, että yrityksen laajenemismuutto ajoittuu juuri alkuvuoteen 2020, kuulostaa hieman pahaenteiseltä. Juuri samaan aikaan muuton kanssa Suomenmaalle rantautui korona. Oriveteläisen eläintarvikemyymälän liiketoiminnalle kulkutauti ei tosin ole ollut paha rasti, pikemmin päinvastoin.

– Sanotaan, että ensimmäiset kuukaudet meillä olivat ehkä vähän hiljaisempia, mutta sen jälkeen myynti on kehittynyt vain myönteisesti, Tero vahvistaa.

Suunta on ollut tyypillinen koko toimialalle. Korona-aika kun on vauhdittanut aika monen perheen kenties pitkään mietittyä päätöstä lemmikin ottamisesta. Ja tämä tietysti tarkoittaa kasvavaa tarvetta myös muonalle ja tarvikkeille. Eikä Orivesi ole tässä poikkeus.

– Paljon on meillekin tullut uusia asiakkaita sekä uuden liiketilan että koronan johdosta, Tero tietää.

Aivan alkuun pääosassa oli hoitola

Yrityksestä on kehkeytynyt eläintarvikeliike oikeastaan vasta myöhemmin. Aivan alkuun, Anne-Marin sitä perustaessa, yritys kun oli pikemminkin lemmikkieläinhoitola.

– En edes muista, oliko meillä alkuun tarvikkeita, mutta jos olikin, niin korkeintaan yksi koiranruokamerkki, Tero kertoo.

Siitä ollaan aika kaukana, sillä liike suorastaan pursuaa jos jonkinlaista brändiä ja tuoteryhmää. Orivesiläisliikkeen valikoimassa pääpaino on kissa- ja koiratuotteissa, mutta löytyy sieltä jonkin verran valikoimaa myös jyrsijöille, linnuille ja akvaariokaloille.

– Kyllä me siihen pyrimme, että kaikille löytyy jotakin, ja jos jotain ei ole, niin sitä sitten tilataan mahdollisuuksien mukaan, Tero vakuuttaa.

Ruoka dominoi

Liikkeen kaikesta myynnistä noin 60 prosenttia koostuu syötävästä ja herkuista.

– Kuivaruoka on suurin, noin 40 prosenttia. Pakasteet ja herkut muodostavat sen lopun. Ja se jäljellejäävä 40 prosenttia sitten jakaantuu tarvikkeiden, kuten vaikka hihnojen ja kissanvessojen ja muun sellaisen sekä lelujen kesken, Tero ynnäilee.

Myydyin yksittäinen tuoteryhmä on koiranruoka, jota on saatavissa sekä kuivamuonana että raakaruokana, joka tarkoittaa käytännössä pakasteita. Yksi huone on pyhitetty käytännössä vain niille varatuille pakastimille. Esimerkkinä eksoottisemmalta kalskahtavasta tuotteesta yrittäjä pitää kamelinnahkaa, mutta ehdottomasti suosituin herkku possunkorvien ohella on naudan niska. Ja sen verran herkulliseksi kamelinnahka on osoittautunut, että koko tuote on tilapäisesti vierailupäivänä päässyt loppumaan.

HoiDOGkki kyltti
KYLTTI ON seinällä kuulemma vähän huumorimielessä, sillä nykypäivänä pisuonnettomuudet ovat hyvin vähäisiä.

Mökkiläiset näkyvät kesäisin

Tero Jaakkolan mukaan liikkeen ympärivuotiset asiakkaat ovat pääosin paikkakuntalaisia. Mutta etenkin kesäisin liikkeessä asioivat mukavasti myös kesäasukkaat. Ja tässäkin se korona on oikeastaan satanut liikkeen laariin.

– Koronan ja etätöiden lisääntymisen myötä aika moni vapaa-ajan asukas on ollut täällä tavallista pidempään, hän kertoo havainnoistaan.

Tero on itse paljasjalkainen orivesiläinen ja tyytyväinen sellainen. Oman kaupunkinsa hyvänä puolena Tero pitää sitä, että Tampere on tarpeeksi lähellä, mutta mieluummin hän näistä kahdesta Orivedellä asuu.

– Varmaan se on se väljyys vähän kaikessa. Tampereelta ei tunnu löytävän edes parkkipaikkaa helpolla, hän tuumaa. Oman työnsä parhaana puolena hän pitää yrittäjyyteen liittyvää vapautta.

– Meitä on pääsääntöisesti tässä kaksi, joten omia menoja pystyy sumplimaan varsin hyvin.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 14.6.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala