10.3.2017 klo 10:36
Uutinen

Talliyrittäjä maksaa Fortumille lannan keräämisestä – Hevoset lämmittävät omakotitaloja

Fortum kerää hevosen lantaa ja kuivikkeita Etelä-Suomen alueella. Vuosi sitten energiayhtiön HorsePower -kokeiluhankkeessa oli mukana 90 hevostilaa.

Suomi sai tammikuussa EU-komissiolta hyväksynnän hevosenlannan polttoon. Tämä oli myös Suomen Yrittäjien tavoite sallia hevosenlannan poltto. Enää ei vaadita jätteenpolttolupaa, vaan hevosenlantaa voidaan polttaa myös muissa polttolaitoksissa.

Hevosenlannan hävittäminen muuttui vuoden 2016 alusta vaikeammaksi. Enää lantaa ei saa viedä kaatopaikalle. Lisäksi sen hyödyntäminen lannoitteena tai maanparannusaineena vaikeutui uusien säädösten myötä. Lannanpoltto on kuitenkin pienimuotoista toimintaa.

Fortum on lehtitietojen mukaan katsonut jo mahdollisuutta viedä konseptia Ruotsiin ja muuallekin Eurooppaan.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi tammikuussa, että ministeri Kimmo Tiilikaisen arvion mukaan Suomesta löytyy jo monia sellaisia biomassaa käyttäviä kaukolämpökattiloita, joissa hevosenlantaa voidaan ryhtyä polttamaan.

Animaatio esittelee ratkaisun hevostiloille

Hevosenlantaa on pitkään haluttu käyttää lämmönlähteenä. Sen polttaminen vaatii kalliita pyrolyysilaitteita, mutta vaihtoehtojakin on selvitetty osana maaseuturahaston rahoittamaa InforME-hanketta.

Selvitykseen perustuvan animaation toteutuksesta vastasi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opiskelijoista koostuva ryhmä. Animaatio esittelee hevostiloille sopivan ratkaisun uusiutuvan energian tuotantoon.

Hevosenlantaa voidaan hyödyntää lämmönlähteenä usealla eri tavalla, joista yksi on kompostoinnissa syntyvän lämmön talteenotto.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi