Kuva: Getty Images
8.7.2024 klo 09:02
Uutinen

Talouden epävarmuus pienensi alv-kertymää – ”Kulutus ei ole vielä piristynyt”

Arvonlisäveroa kertyi tammi-kesäkuussa hieman vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Arvonlisäveroa kertyi tammi-kesäkuussa yhteensä 10,5 miljardia euroa eli 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

– Korkean korkotason ja talouden epävarmuuden vuoksi kulutus ei ole vielä piristynyt. Arvonlisäveron kertymä seuraa nimellisen kulutuksen kehitystä, mutta yksittäisissä kuukausissa voi olla paljon vaihtelua, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta sanoo tiedotteessa.

Yleisen arvonlisäverokannan nousee syyskuun alussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tämä näkyy verokertymätilastoissa ensi kertaa marraskuusta 2024 eteenpäin.

Korkotuloista on pitkästä aikaa kertynyt lähdeveroa, kun pankit alkoivat vuonna 2023 maksaa pankkitalletuksille korkoa. Korkotuloista kertyi alkuvuonna lähdeveroa 229 miljoonaa euroa, mikä on peräti 207 miljoonaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. 

Hiljainen asuntokauppa vaikutti

Varainsiirtoverosta kertyi 21,6 prosenttia vähemmän verotuloja kuin vuosi sitten, kaikkiaan 255 miljoonaa euroa. Asunto- ja kiinteistökauppa kävi alkuvuonna hitaasti, mikä vaikuttaa varainsiirtoveron kertymään. 

Myös varainsiirtoverokantojen aleneminen lokakuussa 2023 pienentää tämän vuoden verokertymää suhteessa viime vuoteen.

Yhteisövero pienessä laskussa

Yhteisöjen tuloveroa kertyi alkuvuonna 4,2 miljardia, mikä on 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Yhteisöveron määrään vaikuttavat pääosin kuluvan vuoden ennakkoverot sekä aiempia verovuosia koskevat lisäennakot, jäännösverot ja veronpalautukset.

– Maksettujen ennakkoverojen määrästä ei voi suoraan päätellä, paljonko yhteisöveroa vuoden aikana kertyy. Kokonaisuutena yritykset usein aliarvioivat tuloksiaan, joiden perusteella ennakkoverot määräytyvät, ja joutuvat sitten maksamaan tilikauden päättymisen jälkeen lisäennakoita tai jäännösveroja, ylitarkastaja Luokkanen sanoo.

Verohallinto keräsi alkuvuonna 42,3 miljardia euroa

Verohallinto keräsi tammi-kesäkuussa 2024 kaikkiaan 42,3 miljardia euroa erilaisia verotuloja, mikä on 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Euroissa lasku oli 182 miljoonaa.

Suhteellisen korkeana pysyneen työllisyystilanteen vuoksi henkilöiden tuloveroa kertyi viimevuotista enemmän. Henkilöasiakkaiden tuloveroa kertyi vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla 20,4 miljardia euroa, mikä on 2,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Vaikka palkkatuloa saaneita on tänä vuonna ollut hieman vähemmän kuin viime vuonna, Suomen työllisyys on edelleen pysynyt suhteellisen korkeana. Työllisyystilanne yhdistettynä saatuihin palkankorotuksiin näkyy tuloverojen kasvaneessa kertymässä: ennakonpidätyksiä kertyi alkuvuodesta 5,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus