8.3.2017 klo 08:43
Uutinen

Talousluisu kuriin – Itä-Suomessa laitetaan yritysten talousasiat kuntoon

Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala on valittu yrityksiä talousvaikeuksissa auttavan Early Warning -palvelun valtakunnalliseksi pilottialueeksi. Vähitellen palvelu laajenee koko maahan.

Suomessa toimii noin 150 000 mikro- ja pk-yritystä, joiden viimeisin tilinpäätös on ollut tappiollinen. Näistä yrityksistä runsaalla kolmanneksella on vähintään yksi maksuhäiriömerkintä.

Tähän tarpeeseen luotiin Early Warning -palvelu, joka auttaa talousvaikeuksissa olevia yrityksiä.

– Palvelu on suunnattu kaikille mikro- ja pk-yrityksille, jotka ovat huolissaan tilanteestaan, kertoo Etelä-Savon alueella vaikuttavan Mikkelin kehitysyhtiö Miksein yritysneuvoja Heli Hirvonen.

Palvelu koostuu erityisneuvonnasta ja uudistamisen palveluista, joiden tarkoitus on tunnistaa yrityksen ongelmat ja tarjota apua niiden korjaamiseen. Erityisneuvonta on suunnattu sellaisille yrityksille, jotka eivät vielä ole talousvaikeuksissa mutta eivät ole saavuttaneet tavoitteitaan.

Uudistamisen palvelut sopivat puolestaan talousvaikeuksissa oleville yrityksille, joilla on vielä mahdollisuus elpyä taloudellisesti.

Yritys on talousvaikeuksissa esimerkiksi silloin, kun se ei pysty maksamaan laskujaan ja muita velvoitteita ajoissa, vaan joutuu sopimaan maksuajankohdista uudelleen.

Palvelun ajatuksena on kannustaa yrittäjiä reagoimaan ongelmiin ajoissa ja pysäyttää niiden laajeneminen. Tämä suojaa turhilta yritystoiminnan lopettamiselta, konkursseilta ja työpaikkojen menetykseltä.

Aluksi palvelu on tarjolla pilottialueella Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Pilottihanke on rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston turvin, ja sen on tarkoitus tuoda erityisneuvontaa 600 yritykselle ja uudistamisen palveluita 200 yritykselle. Palvelun kerrotaan tämän takia olevan itäsuomalaisille yrityksille edullinen.

Yleinen Teollisuusliitto YTL on kuitenkin luomassa vähitellen koko Suomen laajuista EW-palveluverkostoa. Verkostoa varten koulutetaan sertifioituja erityisneuvojia ja uudistajia noin 300.

Asiantuntija käy yrityksen tilannetta läpi, auttaa tunnistamaan ongelmat sekä määrittämään keinot niiden ratkaisemiseen. Yritys saa konkreettisista toimenpiteistä koostuvan toimintasuunnitelman, joka auttaa sitä saavuttamaan tavoitteensa.

toimitus@yrittajat.fi