19.9.2017 klo 17:29
Uutinen

Tämä yrittäjä entisöi yksin lähes 200 eduskunnan huonekalua

Päivi Hieta entisöi eduskuntaan 29 sohvaa, 24 nojatuolia, 83 pikkutuolia, 14 käsinojallista tuolia ja 30 pöytää.

Kankaanpäässä Wanha Vakka -nimistä entisöintiyritystä pyörittävä Päivi Hieta käytti eduskunnan huonekalujen entisöintiin noin kaksi vuotta. Vapaapäiviä ei pahemmin pidetty, varsinkin kun Hiedalla on myös opetustyö kansalaisopistossa 3–4 iltana viikossa, joskus viikonloppuisinkin.

Parin vuoden uurastus päättyi elokuun puolivälissä, kun viimeiset huonekalut vietiin remontoituun eduskuntaan.

– Tämän urakan päätteeksi pidin 20-vuotisen yrittäjänurani aikana ensimmäisen kerran kuukauden loman, Päivi Hieta naurahtaa.

Aiemmin yksinyrittäjällä on ollut mahdollisuus lähinnä viikon lomiin, varsinkin ensimmäisenä vuosikymmenenä.

Päivi Hieta toteaa, että olo on nyt huojentunut. Projekti oli mieleenjäävä, mutta myös stressaava, koska aikataulut olivat tiukat yksinyrittäjälle.

– Vaikka aikaa oli kaksi vuotta, piti laskea tarkkaan, että paljonko valmista jälkeä pitää syntyä päivässä. Alussa varsinkin minulla meni aikaa siihen, että sain tehtyä jo sisässä olevat tilaukset pois käsistä, Hieta kuvailee.

– Kyllä perhe on joutunut myös oman osansa kantamaan tästä urakasta. Mies ja lapset ovat auttaneet minua missä voivat, esimerkiksi purkamisessa ja pakkaamisessa.

Palkatako toinen työntekijä?

Toisen työntekijän palkkaamista yritykseensä Päivi Hieta mietti niin tämän urakan yhteydessä kuin muutenkin vuosien varrella.

– Se on iso askel, pitäisi olla tasaisesti ja säännöllisesti töitä. Melkoinen stressi, kun pitää huolehtia, että voi maksaa työntekijälle joka kuukausi palkan, Hieta mietti tiistaina petsaustyötä tehdessään.

Hänellä on ollut aiempina vuosina oppisopimuksella työntekijä, mutta vakituisesti hän ei ole halunnut palkata lisää työntekijöitä yritykseensä – kuten ei valtaosa yksinyrittäjistä.

– Itselleni voin välillä todeta, että juuri nyt ei pahemmin tule palkkaa, mutta työntekijälle ei voi sanoa, että jätä tämän kuun vuokra maksamatta.

Naistenhuoneen jättisohvakin entisöitävänä

Mikä oli vaikein eduskunnan entisöintikohteista?

– Vaikeus tuli määrästä, muuten se oli aika lailla perustyötä, Päivi Hieta kertoo.

Pelkästään sohvia oli entisöitävänä 29 kappaletta, sen lisäksi kymmeniä nojatuoleja, pikkutuoleja ja pöytiä. Yhteensä 180 huonekalua.

Sellaiset sohvat ja nojatuolit, jotka piti entisöidä perusteellisesti eli verhoilujen ja maalausten lisäksi laittaa muun muassa uudet jouset ja meriheinätäytteet, veivät tietysti enemmän aikaa ja voimia.

Mieluisin eduskunnan entisöitävä oli naistenhuoneen kalusto, johon kuului nelimetrinen sohva sekä useita muita sohvia ja nojatuoleja.

Naistenhuoneen sohvan verhoiluja purkaessaan hän huomasi, että sohvahan on alun perin ollut aivan toisenvärinen, mutta likaantunut vuosikymmenien varrella.

Päivi Hiedalla on ollut jo aiemmin kaksi suurta entisöintiprojektia: Porin kaupungintalon ja Helsingin Metsätalon kalusteet.

– Ne poikivat sitten tämän eduskuntatalon urakan. Toivottavasti se puolestaan tuo lisää tilauksia, yrittäjä Päivi Hieta sanoo.

Päivi Hiedan entisöintiurakasta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa -lehti

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi