3.7.2017 klo 07:22
Uutinen

Tämän yrittäjäparin erottavat vain hevosvoimat

Rengasalan ammattilaiset Jouni ja Jaana Lepistö ovat aina yhdessä. Vain yksi asia erottaa heidät toisistaan: Jaana valitsee hevosvoimat kilparatsusta, Jouni tulipunaisesta Pyhimys-Volvosta.

Yrittäjät Jaana ja Jouni Lepistö / TH-Kumi Oy

Vähäraumalla ja Sampolassa varttunut Jaana, 47, haaveili lastenhoitajan työstä. Hoivavietti oli vahva vielä aikuisenakin, ja hän opiskelikin sairaanhoitajaksi.

– Olin kiltti ja kuuliainen tyttö, jolla oli tiukat kotiintuloajat. Isä haki Nuokkarin diskosta määräaikana kotiin, Rännille ei ollut toivoakaan päästä. Jaanan sinnikästä luonteenlaatua ovat muokanneet myös teini-iän pitkät sairaala-ajat. Sisua riitti valkolakkiin ja jatko-opintoihin. Uuden oppiminen ja itsensä sivistäminen ovat aina kiinnostaneet Jaanaa.

Jouni, 53, kasvoi Hyvelässä eikä liioin rehvastele hurjalla nuoruudellaan saati kolttosillaan.

– Olen aina ollut itsepäinen eikä päätäni käännetä joukkovoimalla tai painostuksella. En lähtenyt mukaan hullutuksiin, en esimerkiksi ole ikinä polttanut tupakkaa, vaikka se kaveriporukoissa tuohon aikaan tapana olikin.

Aikuiseksi kasvettuaan Jaanalla ja Jounilla oli omat ensielämänsä, mutta toisensa tavattuaan loppuelämän laulu oli valmis. Pari alkoi olla yhdessä parikymmentä vuotta sitten, ja yrittäjätaipaleen varrelle on mahtunut monta mutkaa, kiihdytyskaistaa ja seesteistä sunnuntaiajeluakin.

Jouni aloitti työt isä-Tarmon yrityksessä jo 16-vuotiaana.

– Isä aloitti aikanaan Luja-Kumissa ja perusti oman rengasliikkeen Kankaanpäähän 1970-luvulla. Mirja-äidin osuus oli merkittävä yrityksen ja perheen pyörittämisessä. Isä oli vahva persoona, ja hänen rinnallaan työskenteleminen ainakin alkuun hyvin haastavaa.

Jounista kasvoi yltiöyrittäjähenkinen. Kaupanteko on intohimo, osittain vähän pakkomiellekin.

– Minulle on pirun vaikeaa, jos joku, jonka kanssa olen päässyt kaupoille, kääntääkin kelkkansa ja marssii ovesta ulos. Se on kuin märkä rätti päin myyjäminän kasvoja. Ajattelen, että epäonnistuin, menetin tärkeän asiakkaan. Vähitellen olen oppinut, kiitos Jaanan, ymmärtämään, ettei se niin ole.

Mies yrittää nykyään välttää turhaa stressiä, vaikka tunnustaakin edelleen vastaavansa puhelimeen lähes 24/7.

Lepistöt tietävät, millaista on pysytellä pienenä toimijana mukana kilpailussa isojen ketjujen puristuksessa.

– Palveluun pitää panostaa jatkuvasti ja ansaita olemassaolo sillä tavalla. Renkaita saa joka paikasta, mutta asiakas pitää palvella hyvin pienissä ja suurissa ostoissa. Silloin hän tulee toistekin.

Päätoimisiksi yrittäjiksi keskellä hullunmyllyä

Jaana ja Jouni löivät hynttyyt yhteen vuonna 1998. Elämä oli tuolloin varsinaista hullunmyllyä: iloa ja surua. – Julia oli syntynyt vuonna 2000, meidät vihittiin vuonna 2001 ja oma isäni kuoli 2001, Jaana muistelee.

Pari alkoi pyörittää yritystä päätoimisesti yhdessä sukupolvenvaihdoksen jälkeen 2000-luvun alkupuolella.

– Anoppi opetti Passeli-ohjelman, ja siinä se koulutus silloin olikin. Myöhemmin vaadittiin jo lisää taitoja ja päivitin taloushallinnon tietämystäni opiskelemalla merkonomiksi omien päivätöiden ohella.

Yrityksellä oli hyvä maine Kankaanpäässä, hyvä asiakaskunta ja työt sujuivat. Sivuliike perustettiin Noormarkkuun. Jaana kehuu Jounin ammatillista uskallusta.

– Jounin päätä ei huimaa tehdä suuriakaan rengasostoja todella nopeasti. Hän uskaltaa ottaa riskejä, mutta tuntee samalla rengasbisneksen lainalaisuudet. Vuosien kokemus auttaa tasapainottelemaan ostojen ja myynnin hallinnassa.

Iso käänne yrityksessä otettiin, kun Vianor osti Kankaanpään liiketoiminnan.

– Olimme koko ajan haaveilleet Poriin tulosta ja nyt se toteutui. Perustimme kolme vuotta sitten uuden liikkeen Porin Helmentielle ja Noormarkku sulautui siihen. Muutto Korjuuntien uusiin, omiin 800 neliön tiloihin toteutui tänä keväänä.

Jounin pojat ovat vuonna 1981 syntynyt Mikko ja 1985 syntynyt Matti. 16-vuotias Julia on ilmaisutaitolukiossa ja harrastaa teatteria.

– Mikko on ottanut yhä enemmän vetovastuuta, ja koetan itse vähän vetää henkeä myynnin kanssa.

Kun on ollut firman palveluksessa 37 vuotta, irrottautuminen työasioista on vaikeaa. Tällaisiin hetkiin tarvitaan perheen yhteisiä lomareissuja Tahkolle tai ulkomaille.

– Ihmiset joskus ihmettelevät, miten kestämme toisiamme kotona, töissä ja lomalla. Syy on hyvin yksinkertainen. Meillä on kivointa yhdessä, kuittaavat Jouni ja Jaana. Myös japaninpystykorva Roki ja mittelspitz Jade vaativat oman aikansa. Pariskunta käy mielellään koirien kanssa pitkilläkin lenkeillä. Jaana toimii aktiivisesti BNI-suositteluorganisaatiossa, jonka puheenjohtaja hän on. Jouni pelaa golfia ja Jaana ratsastaa. Yksi Jounin ylpeyden aihe on täydellisesti entistetty nostalginen Pyhimys-Volvo.

www.th-kumi.fi

Teksti: Maiju Junko, Kuvat: Vesa Saivo