19.10.2020 klo 13:02
Uutinen

Tammikuussa vero-, tulli- ja Kela-asiat eivät enää hoidu Katso-tunnuksilla – Tarkista toimintaohjeet, jotta asiointi ei keskeydy

Siirtyminen Katso-tunnuksista Suomi.fi-palveluun ei ole tapahtunut aivan niin ripeästi, kuin Verohallinto olisi toivonut.

Verohallinto on huolissaan 130 000 toimijan veroasioinnista ensi vuonna. Vanhat Katso-tunnisteet nimittäin lakkaavat toimimasta ja toimijoiden täytyy siirtyä Suomi.fi-palvelun käyttäjiksi. Jos Suomi.fi-valtuuksia ei siirry käyttämään ajoissa, veroilmoitusten antaminen, tulorekisteri-ilmoittaminen tai muu viranomaisasiointi voivat viivästyä. Nämä ovat lakisääteisiä velvollisuuksia, joiden hoitamatta jättämisellä on seuraamuksia.

Siirtyminen Katso-tunnuksista Suomi.fi-palveluun ei ole tapahtunut aivan niin ripeästi, kuin Verohallinto olisi toivonut. Jos siirtymisen jättää joulukuulle, valtuushakemusten käsittely voi ruuhkautua, ja asioiden hoitaminen voi viivästyä. Suomi.fi-valtuuksia tarvitaan myös muuhun sähköiseen viranomaisasiointiin, kuten Kelan, Tullin ja tulorekisteriasiointiin.

– Tammikuussa tulee nopeasti eräpäiviä vastaan. Jos esimerkiksi yritys tai yhteisö maksaa palkkaa kuun viimeinen päivä joulukuussa, se täytyy ilmoittaa tulorekisteriin tammikuun 5. päivään mennessä. Arvonlisäveroilmoitusten jättöpäivä on 12. päivä ja osinkojen vuosi-ilmoitus on tammikuun 31. tammikuuta, Verohallinnon ylitarkastaja Juha Kartano sanoo.

Älä jätä vuodenvaihteeseen

Yrityksille muutos on helppo tehdä itsepalveluna, jos niillä on käytössä mobiilivarmenne, verkkopankkitunnukset tai henkilökortti.

Jos näitä ei ole käytössä, valtuuden tekemiseksi täytyy tehdä hakemus ennen vuodenvaihdetta. Esimerkiksi yrityksen tilitoimiston Katso-valtuudet eivät siirry Suomi.fi-valtuuksiksi automaattisesti. Ilman Suomi.fi-valtuuksia asiointi ei ole mahdollista sähköisesti tammikuusta lähtien.

– Suurin osa osakeyhtiöistä ja toiminimiyrittäjistä voi tehdä siirtymisen itsepalveluna. On kuitenkin yhtymiä, metsäyhtiöitä, julkisia toimijoita ja muita pieniä toimijoita, joiden täytyy tehdä hakemus valtuuden saamiseksi. Näitä hakemusta vaativia toimituksia on jäljellä vielä noin 7 000 kappaletta, Kartano kertoo.

Hakemuksen käsittely vie 2-5 työpäivää. Jos hakemuksen tekemisen jättää aivan loppuvuoteen, on vaarana, että niiden käsittely ruuhkautuu. Tämän vuoksi, jos ei voi tehdä valtuutusta itsepalveluna, on syytä toimia pian, jotta sähköinen asiointi ei missään tapauksessa pääse katkeamaan vuoden vaihteessa.


Tarkistuslista:

1. Sähköiseen asiointiin tarvitaan jatkossa henkilökohtainen tunnistusväline eli pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai henkilökortti. Jos tällaisia ei ole, 1.1.2021 alkaen ei voi asioida sähköisesti vaan ainoastaan paperilla. Katso-tunniste ei toimi viranomaisten palveluissa 31.12.2020 jälkeen.

2. Jos yritys tai yhdistys kuuluu kaupparekisteriin, YTJ-rekisteriin tai yhdistysrekisteriin, sähköinen asiointi ja valtuuttaminen onnistuu itsepalveluna. Katso-valtuudet eivät siirry automaattisesti Suomi.fi-valtuuksiksi, joten tämä on syytä hoitaa ennen vuodenvaihdetta

3. Suomi.fi-valtuuksiin voi siirtyä joko itsepalveluna tai tekemällä hakemuksen virkailijalle. Jos ei voi tehdä itsepalveluna, eli yritys ei ole edellä mainituissa rekistereissä, täytyy tehdä hakemus valtuuden saamiseksi. Hakemuksen voi tehdä kolmella eri tavalla: Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelussa, postitse tai käymällä lähimmässä verotoimistossa. Loppuvuoden ruuhkan välttämiseksi hakemus kannattaa tehdä mahdollisimman pian, niin asiat suttaantuvat jouheasti.

Vastauksia omaan tilanteeseen löytyy muun muassa verofi:n ohjesivulta.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi