8.10.2019 klo 17:52
Uutinen

Tampereen vuoden yrittäjinä palkittu duo toi malliveistämön 2000-luvulle

Tampereen vuoden yrittäjä -palkinto 2019 luovutettiin tänään Ris-Pert Oy:n Pekka Varttilalle ja Alexander Strakhille. Heidän johdollaan perinteisestä malliveistämöstä on jalostunut modernia teknologiaa hyödyntävä valimo- ja muoviteollisuuden valumallien valmistaja.

Tampereen vuoden yrittäjä -palkinnon jakaa vuosittain tamperelaisista yrittäjäyhdistyksistä muodostuva Tampereen Yrittäjät.

– Ris-Pert Oy valittiin palkinnonsaajaksi lukuisten ehdokkaiden joukosta. Yritys on osoittanut valmiutta kehittyä muuttuvassa toimintaympäristössä, mikä edellyttää ahkeruutta, rohkeutta ja kykyä katsoa tulevaan – ominaisuuksia, joita tämän päivän yrittäjiltä vaaditaan. Mielestämme Ris-Pert on onnistuneesti siirtänyt perinteikkään malliveistämötoimintansa 2000-luvulle ja toimii siten hyvänä esimerkkinä muille, Tampereen Yrittäjien puheenjohtaja Kerkko Penttilä sanoo.

Yrittäjäura käyntiin muhkeilla investoinneilla

1990-luvulla Ris-Pertin palveluksessa aloittaneet Pekka Varttila ja Alexander Strakh siirtyivät yrityksen omistajiksi ja johtoon reilu vuosikymmen sitten.

– Minun ei lopulta tarvinnut kauan miettiä, kun tilaisuus lähteä Ris-Pertin toiseksi yrittäjäksi tuli. Tiesin, että pääsisin tekemään sitä työtä, mitä haluan ja minkä parhaiten taidan. Minulle oli myös ehtinyt kertyä lukuisia kehittämisideoita, joita pääsin sen myötä toteuttamaan, Alexander Strakh tiivistää.

Uudet yrittäjät lisäsivät kierroksia koneeseen joka rintamalla. Ensimmäisenä tuli ajankohtaiseksi siirtyä isompiin toimitiloihin Hervantaan.

– Aloimme tietoisesti laajentaa asiakaskuntaamme, ja valimoiden rinnalle syntyi muoviteollisuuden asiakkuuksia. Myös konekantaa uusimme heti reippaalla kädellä. Suunta on jatkunut samana nyt yli kymmenen vuotta, ja siinä missä ennen olimme malliveistämö, olemme nykyään työkaluvalmistajan ja 3D-suunnittelutoimiston hybridi, Pekka Varttila sanoo.

Selkeä työnjako

Tänä päivänä Ris-Pert työllistää yhdeksän henkilöä. Osaajansa yritys kasvattaa edelleen pääosin itse, sillä uudet tekijät aloittavat lähes aina työharjoittelijoina. Yrittäjistä Strakh on toimitusjohtaja, kun taas Varttila työskentelee tuotantojohtajan nimikkeellä.

– Omista vastuualueistamme huolimatta paiskimme kyllä hommia laidasta laitaan, pienellä porukalla kun teemme. Täydennämme toinen toistamme, ja toistaiseksi olemme onnistuneet myös päätöksenteossa yhdessä, kaksikko sanoo.

Tampereen Vuoden Yrittäjä -tunnustuksesta Ris-Pert Oy:n yrittäjät ovat positiivisella tavalla yllättyneitä.

– Tämä on iso juttu meille ja koko henkilöstöllemme, jolle kuuluu iso kiitos. Samoin kuin kotijoukoille. Yrittäjänä päivät välillä venyvät ja matkan varrella on menestyksen ohella koettu myös tiukkoja hetkiä, Strakh summaa.