Viime vuoden verotiedot tulevat julkisiksi tänään.
Viime vuoden verotiedot tulevat julkisiksi tänään. Kuva: Getty Images
8.11.2023 klo 09:01
Uutinen

Tänään on veropäivä – Ekonomisti kannustaa juhlimaan menestyneitä yrittäjiä: ”Pitää toivoa enemmän Wolteja ja Rovioita”

Yrittäjien pääekonomisti muistuttaa, että jokainen menestyvä yritys luo lisää työmahdollisuuksia.

Viime vuoden verotiedot tulevat julkisiksi tänään. Perinteiseen tapaan mediat listaavat eniten ansio- ja pääomatuloja saaneita suomalaisia henkilöitä.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus suhtautuu veropäivään maltilla.

– Ekonomistit eivät kiinnitä veropäivään kovinkaan suurta huomiota. Ehkä se on enemmän sellaista kansanviihdettä.

Vuodesta 2019 lähtien suurituloisimpien listalla olleet ovat voineet kieltää tietojensa luovuttamisen medialle. Vuonna 2021 hallinto-oikeus päätti, että Verohallinnon on luovutettava medialle myös verotietojen luovuttamisen kieltäneiden lista.

Brotherus pitää verotietojen listaamista osana palkka-avoimuutta, mutta toisaalta listaus kohdistuu pieneen osaan väestöstä.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus. Valokuvaaja: Jetro Stavén

Ilmapiirin muutos

Brotherus on tyytyväinen kehitykseen, joka hänen mukaansa on vähentänyt menestyviin yrittäjiin liittyvää kateutta Suomessa.

– Yleisilmapiiri yrittäjyyttä kohtaan on muuttunut myönteisemmäksi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Osatekijöinä tässä ovat muun muassa Slush-ilmiö ja nuorista lähtöisin oleva startup-yrittäjyys. Kateellisuus kuuluu jossain määrin suomalaiseen mielenlaatuun, mutta jonkinlaista ilmapiirin muutosta on ollut havaittavissa.

Erityisen hyvänä Brotherus pitää sitä, ettei kateutta yleensä kohdisteta yrittäjiin, jotka ovat omalla työllään kehittäneet jotain uutta ja innovatiivista ja saavuttaneet siten kansainvälistä menestystä. Esimerkkeinä hän mainitsee pelialan yritykset kuten Rovion ja Supercellin.

Tyypillisesti verotilastojen kärkeen noustaan yrityskaupoilla. Merkittäviin viime vuosien yrityskauppoihin lukeutuu muun muassa Woltin myynti amerikkalaiselle Doordashille. Myynnistä syntyneet tulot näkyvät Wolt-omistajien viime vuoden verotiedoissa.

Brotherus muistuttaa, että vuosittainen veropäivä perustuu nimenomaan verotilastoon, ei niinkään tulotilastoon.

– Osa yrityskaupoista syntyneistä tuloista tulee verotettaviksi viiveellä. Jos Wolt olisi myyty eurooppalaiselle yritykselle osakevaihdolla, verot eivät tulisi heti maksettaviksi.

”Pitäisi juhlia yhteiskuntaa rahoittaneita”

Brotherus kannustaa arvioimaan verotuloja niiden yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta. Jokainen menestystarina tuo lisää hyvinvointia yhteiskunnalle.

– Veropäivänä pitäisi juhlia niitä, jotka ovat rahoittaneet yhteiskuntaa verotuloillaan. Jos meillä ei olisi korkeita verotuloja maksavia yksilöitä ja yrityksiä, hyvinvointipalvelumme olisivat rajallisempia tai muiden verotaakka olisi korkeampi. Etenkin kansainväliset menestystarinat rahoittavat monen muun edestä suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Jokaisen pitäisi toivoa enemmän Wolteja ja Rovioita.

Brotherus haluaa nostaa esiin myös työllistävän vaikutuksen.

– Isot menestystarina ovat usein myös merkittäviä työllistäjiä. Tavallisen palkansaajan on hyvä huomioida, että verotilastojen kärjessä olevat yrittäjät tarjoavat uusia työmahdollisuuksia ja usein myös korkeaa tuottavuutta. Se puolestaan nostaa palkkatasoa. Tuottavuus on välttämättömyys elintason nousulle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen